Naslovnica > VIJESTI > INFO > Preminuo Jurij Ljubimov

Preminuo Jurij Ljubimov

Kultni ruski redatelj preminuo je u 97. godini.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon brojnih kontroverznih vijesti o zdravstvenom stanju velikog ruskog redatelja, moskovska Botinska bolnica potvrdila je danas agenciji TASS da je Jurij Ljubimov preminuo. Izraze sućuti njegovoj obitelji uputio je ruski predsjednik, Vladimir Putin.

Ljubimov je godinama bio simbol ruske kazališne avantgarde, a tijekom karijere surađivao je s većinom najuglednijih ruskih umjetnika, uključujući i Mejerholda, Šostakoviča i Visockog. Ključni dio njegove bogate ostavštine jest Teatar na Taganke u koji je došao prije 50 godina, te od posve nepoznatog gradskog kazališta napravio društveno angažirano, političko i buntovno, na čijem je čelu kao ravnatelj i kućni redatelj ostao do 2010.

Predstava Dobri čovjek iz Sečuana postala je zaštitni znak kazališta i na njegovu se repertoaru zadržala i za petogodišnjeg političkog progonstva Ljubimova koje je započelo 1984., a slijedile su i brojne druge, kojima je kazalište postiglo i iznimne međunarodne uspjehe. No, 2010. godine, za gostovanja u Češkoj, Ljubimov se sukobio s ansamblom oko honorara, te demonstrativno napustio kuću.

Uzalud ga je gradska uprava nagovarala da ostane, Ljubimov je bio nepopustljiv, a mnogi su mislili da će se povući u mirovinu. No, ništa od toga. 2012. postavio je četverosatne hvaljene Bjesove u kazalištu Vahtangov, da bi se potom ozbiljno razbolio. Međutim, čim se oporavio vratio se poslu i prihvatio se ni manje ni više nego Borodinovljeve opere Knez Igor u Boljšoj teatru.

Prema službenom bolničkom izvješću, Ljubimov je preminio u 97. godini usljed zatajenja srca.

 

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE