Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Ljubimov traži zabranu svojih predstava

Ljubimov traži zabranu svojih predstava

Iz Rusije ne prestaju stizati skandalozne vijesti. Najnovija glasi kako je legendarni 95-godišnji redatelj Jurij Ljubimov zatražio da se Teatru na Taganke zabrani izvođenje osam njegovih predstava uključujući i onu koja je zaštitni znak teatra.
Share on facebook
Share on twitter

Jurij Ljubimov je u Teatar na Taganke došao prije gotovo 50 godina, te od posve nepoznatog gradskog kazališta napravio društveno angažirano, političko i buntovno, na čijem je čelu kao ravnatelj i kućni redatelj ostao do 2010.

Predstava Dobri čovjek iz Sečuana postala je zaštitni znak kazališta i na njegovu se repertoaru zadržala i za peterogodišnjeg političkog progonstva Ljubimova koje je započelo 1984., a slijedile su i brojne druge, kojima je kazalište postiglo i iznimne međunarodne uspjehe. No, 2010. godine, za gostovanja u Češkoj, Ljubimov se sukobio s ansamblom oko honorara, te demonstrativno napustio kuću.

Uzalud ga je gradska uprava nagovarala da ostane, Ljubimov je bio nepopustljiv, a mnogi su mislili da će se povući u mirovinu. No, ništa od toga. 2012. postavio je četverosatne hvaljene Bjesove u kazalištu Vahtangov, da bi se potom ozbiljno razbolio. Međutim, čim se oporavio vratio se poslu i prihvatio se ni manje ni više nego Borodinovljeve opere Knez Igor koju je u tekućoj sezoni postavio u Boljšoj teatru.

Za to je vrijeme, na čelo Teatra na Taganke imenovan glumac Valerij Zolotuhin, filmska zvijezda i jedan od najstarijih uglednika Taganke, koji je u kuću došao zajedno s Ljubimovom 1964., te je igrao u prvoj glumačkoj postavi Dobrog čovjeka iz Sečuana. Zolotuhin je, međutim, preminuo u ožujku i moskovska gradska služba za kulturu odonda nagovara Ljubimova da se vrati na čelo kazališta.

No, on ne samo da ne pristaje na takav angažman, već je, kako javlja Ruski vjesnik, zatražio da se s repertoara skine svih njegovih osam predstava, uključujući i Dobrog čovjeka, jer smatra da su se glumci, u nedostatku autorovog nadzora, previše odmaknuli od prvobitne zamisli.

Ukoliko se njegovim zahtjevima udovolji, tvrdi Ruski vjesnik, kazalištu će biti potpisana smrtna presuda.

Na potezu su sada moskovske gradske vlasti.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI