Naslovnica > PREDSTAVE > Veliki manevri u tijesnim ulicama (HNK Šibenik)

Veliki manevri u tijesnim ulicama (HNK Šibenik)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Dva Brešana - jedna komedija.

Nakon golemog uspjeha sa Predstavom Hamleta u selu Mrduša Donja, Ivo Brešan još jednom odlučuje parafrazirati Shakespearea. Za Velike manevre u tijesnim ulicama predložak je Ukroćena goropadnica, koja se u Brešanovoj interpetaciji seli na tijesne ulice Šibenika dvadesetih godina prošlog stoljeća, a karakteri poprimaju prepoznatljive tipološke osobine dalmatinskog podneblja. Tako kroz niz komičnih situacija susrećemo čitavu galeriju likova iz Šibenika, ali i Trogira, Drniša... uvijek spremnih na šalu, na intrigu, ali i bepoštednu osvetu ako ih izvrgnemo poruzi ili poniženju.

Zaplet nastaje u trenutku kada propali student Lujo odluči, zahvaljujući situaciji, pokušati provesti eksperiment i provjeriti da li je moguće uvjeriti čovjeka da jest ono što nije, odnosno da je njegov život samo san. U realizaciju plana uključuje se i gostioničar Tafra, a sve zbog osvete trgovcu Prebandi koji nije htio svoju mlađu kćer Cvitu dati za Tafrinog zaostalog sina Dunka.

U igru zamjene identiteta uvlače prijatelje, ali pijanca i lutalicu kojeg nitko ne poznaje – drnišanina Bagaru, kojega predstavljaju kao bogatog plemića. Tako se oko Prebande i njegovih kćeri zavrti priča prepuna duhovitih zapleta i peripetija. Paralelno, odvija se i druga linija komada – priča Prebandinoj starijoj kćeri Katici, kojoj otac nikako ne može naći muža zbog njezine prijeke ćudi pa stoga pristaje na sumnjivi "dogovor".

Predstavu u šibenskom kazalištu režira autorov sin, Vinko Brešan.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter