Dekadencija

premijera: 23.9. 1994
produkcija: Teatar EXIT

vrsta: drama
naziv izvornika: Decadence

Drama Stevena Berkoffa iz 1981. godine postala je prva produkcija Teatra EXIT.

***

"Dekadencija je studija vladajućih ili viših klasa, zvanih tako zbog zagušenih vokala,a ne zbog nekog pravog postignuća. Glas je stisnut u dubini grla kako bi emitirao što je manje moguće emocija. Suglasnici su tvrdi i grizu, jer se emocije prenose vokalima.... njihov užitak je često izravno proporcionalan bolu koji zadaju postižući ga. Primjerericeuzrokujući nepodnošljivu patnju kako bi dobili izvanredne paštete, kuhajući žive jastoge i druge rakove, i loveći bespomoćne životinje kako bi dali smisao svojim nedjeljama. Kreiranje ove drame posljedica je želje da se oslobode fantazije koje inspiriraju raskalašeno uživanje."

Tim riječima britanski glumac, pisac i redatelj  Steven Berkoff opisuje vlastitu dramu Decadence ili Dekadencija, nastalu 1981. u ciklusu dramskih tekstova u stihu, nazvanom East iliti Istok.

U praizvedbi, a koja se zbila u jeku berkofomanije, igrali su Linda Marlowe i sam autor, koji je potom odmah krenuo u prikupljanje sredstava za ekranizaciju teksta. No, investitori su držali da Marlow nije dovoljno velika zvijezda, pa je Berkoff bezuspješno na suradnju pokušavao navabiti Mirandu Richardson i Helen Mirren. Obje su ga odbile, pa je film Dekadencija konačno snimljen tek 1994. i to s Joan Collins u ženskoj ulozi.

U svojoj knjizi Second Act, Collins rad na filmu opisuje u poglavlju naslovljenom The Ego has landed (Ego je sletio), navodeći među inim kako je Berkoff  "egomanijak i control freak".

Niej zgorega napomenuti kako je kritika je iznimno ishvalila ulogu Joan Collins, dok je Berkoff prošao prilično loše, pa cijeli film nije imao većeg odjeka.

No, u godini u kojoj je snimljen Dekadencija je dobila i svoju prvu hrvatsku kazališnu produkciju, kojom je i službeno otvoren Teatar EXIT.

osobafunkcija
Steven Berkoffautor teksta
Marinko Čorakkoreografija
Slaven Jurišasuradnik za scenski pokret
Neven Frangešglazbeni suradnik
Nicole Hewittprevoditelj
Nataša Lušetićprevoditelj
Tanja Lackoscenograf
Tanja Lackoscenograf
Matko Ragužredatelj

Odgovori


DNEVNI NEWSLETTER

PRATITE NAS I NA...

IZDVOJENO
MAGAZIN
NATJEČAJI & POSLOVI