Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > 4. Ganz novi festival

4. Ganz novi festival

Od 17. do 21. rujna 2014. u Studentskom centru u Zagrebu, u organizaciji Kulture promjene SC-a, održat će se četvrto izdanje Ganz novog festivala, međunarodnog festivala razvojnog kazališta.
Share on facebook
Share on twitter

Ganz je međunarodna platforma za prezentaciju mladih autora te mjesto istraživanja suvremenih tendencija i nekonvencionalnog pristupa izvedbenim umjetnostima. Festival će otvoriti premijera međunarodnog koprodukcijskog projekta Gradnja u izvedbi devetero mladih hrvatskih izvođača, nastalog na incijativu jedne od najpoznatijih njemačkih plesnih umjetnica Isabelle Schad i de facta, a u suradnji s ekscenom i Kulturom promjene. Berlinska verzija projekta, inspirirana istoimenim Kafkinim književnim djelom, premijerno je izvedena u veljači u Ufferstudios Berlin.

Španjolska umjetnica Maria Jerez, predstavit će se dvama radovima, unutar kojih razvija specifičan jezik na granici kazališta, filma, koreografije i vizualne umjetnosti. Jedna od najperspektivnijih europskih koreografkinja, Austrijanka An Kaler, u svom radu On orientations/one place after kombinira vizualne i izvedbene umjetnosti. Slovenska umjetnica Irena Tomažin svoje će nevjerojatne glasovne sposobnosti i korištenje tijela kao instrumenta glasa prikazati u predstavi Okus tišine. Publika će moći uživati i u reprizama plesnih predstava Matee Bilosnić te Roberte Milevoj i Tomislava Fellera.

Interdisciplinarnim radionicama, laboratorijima s etabliranim umjetnicima, usmjerenim razgovorima, istraživačkim rezidencijama, kao jednako važnim dijelovima svog programa, Ganz povezuje lokalne i međunarodne umjetnike i organizacije, promiče prijenos i razmjenu znanja između različitih generacija umjetnika i različitih područja umjetnosti i vještina. Višestruko nagrađivani dvojac Bojan Gagić/Mijo Gladović održat će radionicu luminoakustike, a Svetlana Spajić, srpska vokalna umjetnica, proglašena jednim od pet najboljih balkanskih vokala tradicijskog pjevanja, radionicu tradicionalnih balkanskih napjeva.

U suradnji s Francuskim institutom, u sklopu projekta Teatroskop, održat će se istraživačka rezidencija francuskih, slovenskih i hrvatskih umjetnika Communitas II pod vodstvom Male Kline, a u suorganizaciji s Talijanskim institutom za kulturu predstavlja se Duo Alterno.

Festival je dio europskog projekta APAP-Performing Europe, održava se uz potporu Europske komisije – Kultura 2007-2013, INTP-e, Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH. Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI