Search
Close this search box.
autorski tim funkcija
Natacha Atlasskladatelj
Samy Bishaiskladatelj
79Dskladatelj
Azzedine Alaïakostimograf
Constance Guissetscenograf
Cécile Giovansili-Vissièreoblikovatelj svjetla
Youri Van den Boschasistent koreografa
Angelin Preljocajkoreograf

Stari znanac hrvatske publike i jedan od najvažnijih francuskih suvremenih koreografa nakon dugo vremena vraća se u Zagreb. Ovaj put Angelin Preljocaj predstavit će se produkcijom Noći, nastalom za potrebe programa Europske prijestolnice kulture Marseille 2013, a inspiriranom pričama iz Tisuću i jedne noći.

Kako sam kaže:

"Postoje neki vrlo senzualni trenutci u tim pričama koje sam želio iskoristiti u plesu. 1988. kreirao sam predstavu Liqueurs de chair koja se fokusirala upravo na erotičnost, no koja se temeljila na estetici nadrealista. Ovdje se želim ponovno baviti istom temom, ali iz drugog, flambojantnijeg kuta, zadržavajući misterioznost i fascinaciju Orijentom koje te priče još uvijek proizvode u kolektivnoj svijesti.

Ono što je dodatno fasncinantno kod Tisuću i jedne noći jest da su ispričane posredstvom lika Šeherezade. Njezin jezik, kultura i inteligencija čine je utvrdom spram barbarizma i izazivaju nas da razmislimo o položaju žena u našim društvima..."

Kritika je predstavu nahvalila, spočitavajući joj doduše povremeno čudne prijelaze i nedostatak jedinstvenog očišta, ali ističući sad već dobro etablirani Preljocajev koreografski vokabular i začudne kostime velikog coturiera - Azzedinea Alaïe, o čijim smo vam prethodnim koreografskim suradnjama pisali detaljno - ovdje.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE