Search
Close this search box.

Ganeš protiv Trećeg Reicha

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Zašto Ganeš, Hindu bog s glavom slona, putuje kroz vrijeme u nacističku Njemačku? Koje predsrasude publika ima prema izvođačima s fizičkim ili intelektualnim poteškoćama? Sve to u višestruko nagrađivanoj australskoj predstavi...
autorski tim funkcija
Bruce Gladwinredatelj
Bruce Gladwinautor
Mark Deansautor
Marcia Fergusonautor
Nicki Hollandautor
Simon Lahertyautor
Sarah Mainwaringautor
Scott Priceautor
Kate Sulanautor
Brian Tilleyautor
David Woodsautor
Andrew Livingstonoblikovatelj svjetla
Rhian Hinkley scenograf
Rhian Hinkley autor animacija
Shio Otanikostimograf

Ganeš je predstava unutar predstave, a priča dvije priče. Prva je ona o putovanju Ganeša, hinduističkog boga mudrosti, njegovim uspjesima i preprekama koje nadilazi, a sve ne bi li od nacista u originalni kontekst vratio sveti sanskrit simbol svastike. Drevni simbol dobre sreće i prosperiteta čije je značenje u potpunosti pervertirao Treći Reich. Druga je priča ona o izazovima kazališne kompanije da na scenu postavi već spomenutu prvu priču, o južnoazijskom božanstvu koje se suočava s užasima holokausta.

Svemu ovome treba dodati i činjenicu da predstavu producira australska kompanija Back to Back Theatre čiji su izvođači osobe s različitim stupnjem intelektualnih poteškoća i koje kroz proces rada na predstavi vodi redatelj čiji cilj - propitivanja odnosa moći i nemoći - ovdje dobiva posve novo značenje.

Naime, Bruce Gladwin, redatelj i umjetnički ravnatelj komapnije, istu je manifestom osnovao 1987.  s namjerom da  publiku 'oslobodi kondicionirane reakcije i poznatog'. Odonda do danas, Back to Back se prometnuo u jednu od najhavljenijih australskih komapnija čiji ansambl okuplja najrazličitije izvođače - od onih oboljelih od Down i Tourettovog sindroma, do onih s autizmom - a čiji je proces rada temeljen isključivo na improvizacijama i devisingu. Samu predstavu inspirirali su crteži jedne od njezinih članica; ona je naime neprestano crtala Ganeša.

Nakon tri godine razvoja, predstava je premijerno izvedena na Melbourne Theatre Festivalu 2011. i odonda je pobrala svu silu nagrada, uključujući i najvažniju australsku za predstavu godine, a neposredno prije gostovanja u Zagrebu igra i na Edinburgh International Festivalu, o čemu smo vam pisali ovdje.

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE