Naslovnica > PREDSTAVE > Globe to Globe Hamlet

Globe to Globe Hamlet

VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Na prvoj pravoj globalnoj kazališnoj turneji, Shakespeareov 'Hamlet' stiže i u Hrvatsku.
autorski tim funkcija
Jonathan Fensomscenograf
Dominic Dromgooleredatelj
Bill Barclayskladatelj
William Shakespeareautor teksta
izvođači uloge
Amanda WilkinOphelia / Gertrude / Horatio / Rosencratz / Guildenstern
Beruce KhanHoratio / Rosencratz / Laertes / Guildenstern
Jennifer LeongOphelia / Horatio / Rosencratz / Guildenstern
John DougallClaudius / Polonius
Keith BartlettClaudius / Polonius
Ladi EmeruwaHamlet
Matthew RomainHoratio / Rosencratz / Laertes / Guildenstern
Miranda FosterGertrude / 2nd Gravedigger
Naeem HayatHamlet
Phoebe FildesOphelia / Gertrude / Horatio / Rosencratz / Guildenstern
Rawiri ParatenePolonius / Claudius
Tom LawrenceHoratio / Rosencratz / Laertes / Guildenstern

Još u srpnju prošle godine najavili smo vam kako londonski Globe planira pokrenuti prvu pravu globalnu kazališnu turneju ikad, točnije poslati svog ‘Hamleta’ u 205 zemalja! Rečeno - učinjeno.

U sklopu iste jedna od postaje je i Hrvatska u kojoj će globeovci svog globalnog Hamleta igrati u Zagrebačkom kazalištu mladih.

Turneja je započela premijerom 23. travnja 2014. točno na 450. godišnjicu rođenja Williama Shakespeareaa za njezina dvogodišnjeg trajanja kazalište planira obići cijeli svijet.

Mislim da su ovakve sulude ideje dobra stvar, odličan način da svi u kompaniji ostanu fokusirani, spremni i ambiciozni“, kaže Globeov umjetnički ravnatelj Dominic Dromgoole i dodaje: “Ako idemo na globalnu turneju onda doslovno moramo posjetiti sve zemlje svijeta, nikoga nećemo izostaviti. Posjetit ćemo sve ‘-istane’, Južnu i Sjevernu Koreju, jako želimo otići u Sjevernu Koreju. Antarktika? Jebote – da.

Hamleta su, kaže, odabrali jer je posrijedi ikonički tekst poznat ama baš svugdje, koji ima kapacitet da propituje, izaziva i inspirira u bilo kojem kutku svijeta.

Tragediju o danskom kraljeviću Hamletu,  Shakespeare je napisao negdje između 1599. i 1602. te je najduža i jedna od najkomplesnijih autorovih drama. Pretpostavlja se da je nastala prema kronici iz 13. stoljeća, Saxo Grammaticus, u kojoj se nalazi priča o kraljeviću Amlethu iz 10.st, a priču je iz Saxo Grammaticus preuzeo Francois de Belleforest te je tako najvjerojatnije došla i do Shakespearea. Postoje indicije i da je direktan izvor bio tzv. Ur-Hamlet, izgubljena elizabetinska drama o istoj temi.

Priča započinje pojavom duha Hamletova oca na elsinorskim zidinama, koji Hamletu objavljuje da njegova smrt, zbog koje se kraljević naglo vratio na dvor sa studija u Wittenbergu, nije bila prirodna, već je za nju odgovoran Hamletov stric Klaudije, brat mrtvog kralja, koji se u međuvremenu uspio i oženiti Hamletovom majkom te tako preuzeti prijestolje. Istovremeno, Danska je u rasulu – osim smrti kralja, bore se i protiv norveške vojske u osvajačkom pohodu.

Hamlet mora donijeti odluku hoće li osvetiti očevu smrt, no prije pokušava doznati je li priča koju je saznao od duha istinita te trenutnom kralju namješta zamku, u kojoj mu pomažu glumci koje su na dvor doveli prijatelji Rosencrantz i Guildenstern. Rosencrantz i Guildenstern Hamletovi su prijatelji sa studija, koje su kralj i kraljica pozvali pod izlikom da oraspolože depresivnog i gnjevnog princa, no Hamlet kao jedinog prijatelja od povjerenja doživljava Horacija, s kojim je odrastao na dvoru, jer je brzo uvidio kako Rosencrantz i Guildenstern služe kao špijuni vladajućem paru.

Glumci planiraju igrati tragediju ‘Gonzagovo ubojstvo’, Hamlet im u poznatom govoru prije predstave daje upute kako to trebaju učiniti, te u nijemoj igri na početku ‘Mišolovke’, kako Hamlet pred kraljem naziva komad, odigraju priču koju je Hamlet čuo od duha, a u kojoj je Hamlet stariji ubijen otrovom koji mu je Klaudije ulio u uho. Klaudije burno reagira te napušta predstavu, a Gertruda zove Hamleta u svoje odaje da joj objasni svoje ponašanje. Hamlet se razgnjevi na majčine reakcije, te misleći da iza zastora Klaudije prisluškuje njihov razgovor, zarine mač u njega, ubivši kraljeva poslušnika Polonija, čijoj kćeri Ofeliji se udvara.

Ofelija poludi nakon smrti oca te se ubije, a njen brat Laert odluči izazvati Hamleta na dvoboj. U dogvoru s Klaudijem otruje vršak mača kojim se planira boriti pritiv Hamleta, a za svaki slučaj, ne uspije li Laert ozlijediti Hamleta, otrov se nalazi i u peharu s vinom koji kralj planira ponuditi nećaku.

Dolazi do borbe, u kojoj kraljev plan propada – Hamlet i Laert zamijene mačeve, te tako od otrovanog vrška strada sam Laert, pehar s otrovnim vinom ispije kraljica Gertruda, a Hamlet, konačno razjaren shvativši razmjer zavjere koju je Klaudije skovao u namjeri da ga ubije, učini ono što odgađa cijeli komad – ubije strica.

Međutim, kako je Laert ipak ranio Hamleta, kraljeviću preostaje tek nekoliko trenutaka pred smrt, u kojima u Elsinore ulazi norveška vojska na čelu s Fortinbrasom, kojem Hamlet prepušta prijestolje.

Odgovori