Naslovnica > VIJESTI > PLES > Proljetni ‘Dani performansa i suvremenog plesa’

Proljetni ‘Dani performansa i suvremenog plesa’

Prvo izdanje novopokrenute varaždinske manifestacije zbivat će se od 20. do 22. ožujka, a osim plesa i performansa (iz naslova) donosi i izložbu, radionicu, koncert i - tulum.
Share on facebook
Share on twitter

Da Varaždin dobija novu plesno-performersku manifestaciju koja će se odvijati tijekom 4 termina u isto toliko godišnjih doba, javili smo vam još ovdje, a sad je konačno došlo vrijeme i da vam predstavimo njezino prvo - proljetno izdanje.

Naime, manifestacija Dani performansa i suvremenog plesa nastavak je, te nova i proširena verzija festivala Dana hrvatskog performansa koji se posljednjih 8 godina u Varaždinu održavao krajem kolovoza. Dodavanjem suvremenog plesa u program Dana performansa, kažu organizatori, zaokružuje se konceptualna cjelina koja kao takva komunicira s većim brojem publike i koja posjeduje veći potencijal za širenjem na regionalnoj razini, te potencijal za razvijanjem partnerskih odnosa s festivalima i kulturnim organizacijama diljem Europe.
20. - 22.03. 2009. Proljeće

PETAK, 20.3.

18:00 - OTVORENJE IZLOŽBE 1. Bienale kazališnog plakata
Mjesto radnje: HNK, Velika koncertna dvorana

Zašto Bijenale kazališnog plakata u Varaždinu?
Varaždin je, uz Dubrovnik i Zagreb, grad s najduljom kazališnom tradicijom u Hrvatskoj. Isusovačko barokno kazalište djelovalo je ovdje bez prekida od 1636. do 1773., a prvo stalno profesionalno kazalište osnovano je 1898. Sadašnja kazališna zgrada koju je projektirao čuveni bečki arhitekt Herman Hellmer podignuta je 1873. Najstarija sačuvana perioha u Hrvatskoj je perioha varaždinske predstave Alvaros Luna od 15. IX. 1710. Tiskana je na latinskom u Grazu. Periohe su bile nešto kao plakat i program ujedno.
U drugoj polovici 20. stoljeća, osobito od 1970-ih, varaždinsko je Kazalište prednjačilo u Hrvatskoj po suvremenom kazališnom izrazu, ali i dizajnu. Od početka 1980-ih uobičajila se sintagma varaždinski kazališni plakat. Vremenski se to podudara s kazališno-dizajnerskim djelovanjem akademskog slikara i dizajnera Gorana Merkaša (1950. - 1996.), čije ime će nositi nagrada na Bijenalu za najbolji plakat. Merkaš je kontinuirano dvadeset godina kreirao za varaždinski HNK plakate i ukupni vizualni identitet. Godine 1996. dobio je nagradu za najbolji kazališni plakat u Hrvatskoj i sudjelovao je na 3. Internationaler Theaterplakat Wettbewerb Osnabrück. Kao slikar stekao je reputaciju vrhunskog majstora crteža.
Na Prvom bijenalu sudjeluju autori plakata za gotovo sva hrvatska kazališta u sezoni 2007./2008. Izloženi su (i u katalogu izložbe reproducirani) svi prispjeli plakati; na taj način izložba (i katalog) omogućuju potpuni uvid u recentno stvaralaštvo na ovom području u Hrvatskoj. To je početak; već 2. bijenale kazališnog plakata u Varaždinu neće biti ograničeno na Hrvatsku. Prvi korak biti će poziv na sudjelovanje autorima iz, kako se kaže, zemalja u okruženju.

20:00 - PLESNA PREDSTAVA - "Drugo za jedno", režija/koreografija: Matija Ferlin, Hrvatska
Mjesto radnje: HNK, Velika scena

21:30 - URBANA PLESNA AKCIJA - "Autobiografija diskografija", autor: Samo Gosarič, Slovenija
Mjesto radnje: HNK, Klub Europa Media
Režija, koncept, ples: Samo Gosarič
Koreografija, ples: Jelena Milovanović
Glumci: Špela Petrič, Žan Trontelj

Projekt gleda na pop glazbu od unutra, bez distance. Osobna diskografija je s jedne strane nešto sasvim osobno, a istovremeno nešto sasvim društveno. Događa se u međuprostoru između glazbenih trendova, vremenskih momenata, osobnih životnih okolnosti, temperamenta, životnih principa pojedinaca, te lokalnog radija, ali i prodavaonice ploča. Pri tome nešto društveno sveprisutno postaje domena osobnog, a osobno postane nešto, na što si netko treći prisvaja autorsko pravo.
Autobiografija diskografija je glazbe-ni performans, u kojem se glazba ne može čuti (ovdje je glazba zaštićena). Kroz postupke kopiranja, prevođenja i prisvajanja je glazba po dvjema linijama - kroz ples i kroz kazališni govor - dovedena iz društvenog preko osobnog opet nazad u javni prostor - prostor izvedbe. Izbor glazbe u toj jednosatnoj instalaciji je (bio) osoban, dakle do kraja determiniran I potpuno omiljen.
"Kakav je soundtrack tvog života?"

21:30 - OPENING PARTY - Ideja se slavi!
DJ line up: DJ Harry Potters Evil Sister ft. DJ Mijau
Mjesto radnje: HNK, Podrumska scena Rogoz

Vatreno krštenje mlade varaždinske DJ nade - DJ Mijau, uz podršku austrijskoj publici već dobro znane Harijeve Zle Seke! Obujte svoje najdraže cipele za plesanje, obucite svoju najsjajniju garderobicu i budite spremni na - PLES!

SUBOTA, 21.3.

19: 30 - KONCERT - Zoran Predin, Slovenija
Mjesto radnje: HNK, Velika scena

22:00 - FANTASTIČNA PROLJETNA VEČERA - JESTIVA IDEJA!
umjetnici plesne improvizacije Nino Bokan, Ivana Rončević, Nina Kurtela, Petra Hrašćanec, Sanja Tropp Frühwald,... i kuhar Darwin Butković
konceptualiziraju fantastičnu proljetnu večeru uz kuharsko plesni performans!
Mjesto radnje: Atelje Darwina Butkovića
Dani performansa i suvremenog plesa predstavljaju novi format spajanja dvije naizgled nespojive forme - gastronomiju i plesnu improvizaciju! Kroz sva 4 ovogodišnja termina, uz pozvane vrsne umjetnike plesne improvizacije, glazbenike i majstore kulinarstva, posvetit ćemo se često zanemarenom formatu improvizacije u svom najsuvremenijem obliku kako bi istražili njen razuzdani potencijal, njenu slobodu, spontanost i sirovu snagu.
Ova serija impro - kuharskih performansa pod nazivom "Jestiva ideja!" otvara slobodan pristup gastronomskim užicima u stvarnom vremenu ("real time"), nudi interaktivan pristup posjetitelju koji prestaje biti tek puki konzument već postaje sudionikom ovog neobičnog, a slasnog eksperimenta. Dislociran iz klasičnog mjesta zbivanja (restorana), a bez ikakvog pritiska o stvaranju konkretnog umjetničkog djela, već upravo podložna svim raznolikim formama improvizacije, kuhanje postaje stvarna, opipljiva i okusna umjetnost.
Prvi od 4 takva ekskluzivna događaja odvijat će se pod kuhačom poznatog varaždinskog umjetnika i kuhara Darwina Butkovića i petero plesnih umjetnika pozvanih iz Berlina i Zagreba! Dobar tek!

NEDJELJA 22.3.

17:30 -18:00h i 19:00 -19:30h PERFORMANS - "The Love piece", autori/izvođači: , Hrvatska/Poljska/Francuska
Mjesto radnje: HNK, klub Europa Media

Koncept: Anna Achimowicz, Nino Bokan, Alice Chauchat, Pravdan Devlahović, Oliver Frljić,
Zvonimir Kvesić, Ivana Pavlović, Ivana Rončević, Nina Sakić, Una Vizek

Izvode: Anna Achimowicz, Goran Bogdan, Nino Bokan, Pravdan Devlahović, Dean Krivačić, Zvonimir Kvesić, Ivana Pavlović, Ivana Rončević, Nina Sakić, Una Vizek

Produkcija: Eksperimentalna slobodna scena / Ko-produkcija: Studentski Centar - Kultura promjene, Zagreb

20:00 PLESNA PREDSTAVA - "Koncert za dangubu i zgubidana", koreografija: Rajko Pavlić, Liberdance
Mjesto radnje: HNK, Velika scena

20.-22.3.
RADIONICA SUVREMENOG PLESA - "INDIVIDUALNI NAČINI KRETANJA"
Voditeljica: Petra Hrašćanec Herceg / Dance Lab Collective, Hrvatska
Termini:
Petak, 20.3. 17:30 - 18:00 i 18:30 - 20:00
Subota, 21.3. 10 -12 i 12-14
Nedjelja, 22.3. 10 - 12 i 12 - 14
Mjesto radnje: HNK, Komorna dvorana
Težište ove radionice biti će na tehničkom osvještavanju tijela i anatomskom i individualnom upoznavanju pojedinih obrazaca gibanja. Pojam cjelovitosti i pojam fragmentiranja biti će obrađeni sa podjednakom važnošću a probati ćemo i približiti pojmove impulsa i namjere, na novi način, kroz brze i dinamične kombinacije.
Pošto tehniku Petra smatra nužnom samo u smislu veće kreativne slobode raditi ćemo i na oslobađanju straha od improvizacije i smišljanju novih individualnih načina kretanja.

U praksi početi ćemo sa zagrijavanjem stopala i povezivanja s podom , zagrijavanjem centra i perifernih dijelova tijela. Raditi ćemo uglavnom kroz kraće i duge fraze na podu i gore, a klas ćemo završiti sa skokovima i završnom koreografijom. Improvizacijski dio radionice počinjemo sa laganim "opuštanjem" u kreativnom smislu , preispitujući da li uopće postoji "dobro" i " loše" u individualnoj kreaciji a završiti ćemo sa osvještavanjem grupne instant kompozicije.

Petra Hrašćanec Herceg plesno školovanje započela je u Zadru u Glazbenoj Školi Blagoje Bersa a potom ga nastavila u Zagrebu u srednjoj školi za ples i ritmiku "Ana Maletić". 2004 godine upisuje plesnu akademiju u Salzburgu "Salzburg Experimental Academy of Dance". Osim dugogodišnjeg rada u Zadarskom plesnom ansamblu izdvaja se još i rad u Studiju za suvremni ples u Zagrebu i umjetničkoj organizaciji dance_lab collective čiji je suosnivač. Tokom dosadašnjeg rada susrela se sa mnogim pedagozima izmedju kojih izdvaja najvažnije: Ted Stoffer, Anton Lachky, Matej Kejžar, Matthew Willam Smith, Jozef Fruček, Linda Capetanea, Trisha Baumann, Milan Kozanek, Martin Sonderkamp, Bruno Caverna, Andrew Harwood, Eileen Standley, Susan Rethorst, Elizabeth Farr, Charles Linnehan, Sanna Myllylahti, Susan Klein, David Zambrano, Francesco Scavetta, David Hernandez. Sudjelovala je i u mnogim predstavama u Hrvatskoj i inozemstvu a neke od njih su: "Observing,observing" - Matthew William Smith,"Sites" - Begüm Erciyas, "Priča o nečistim poslovima" - Sanja Petrovski, "....2.....4.." - Zoe Knights, "Happy days" - Charles Linnehan, "Cheerleaders" - Superamas, "Untitled" - Martin Sonderkamp, "THC positive" - Katarina Đurđević , "Giselle"- Adriaan Lutejin, Ružno pače" - Desanka Virant, Fuštan"-Jasna Frankić Brkljačić.
Od autorskih radova izdvaja: "feeturing...", "Sjedi, 1", "Amaretto", "" ,"Windows 2004."
Pedagoški rad uključuje držanje profesionalnih klaseva u Studiju za suvremeni ples, Zagrebačkom plesnom ansamblu i ansamblu pri MCUK u Zagrebu, predavanje na SEAD akademiji, rad u Osnovnoj školi za balet i ritmiku (Zagorska) u Zagrebu i treninzi Zadarskom plesnom ansamblu u Zadru.
Osvaja prve nagrade na natjecanju učenika plesa u organizaciji HDGPP-a a od svih nagrada najdraža joj je druga nagrada na državnom natjecanju koju su osvojili njeni učenici prvog razreda osnovne škole za balet i ritmiku 2004 godine.

Ograničen broj polaznika, predbilježba obavezna na telefon 091/8822351.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE