Search
Close this search box.

Closer

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najveći dramski hit Patricka Marbera u Gavelli je premijerno izveden samo godinu dana nakon britanske praizvedbe.
autorski tim funkcija
Zvonimir Rumboldtautor videa
Hrvoje Jambrekfotograf
Renata Pavelićšaptač
Patrick Marberautor teksta
Goran Rukavinaautor računalnih animacija
Julio Šimunkovićoblikovatelj zvuka
Dubravka Obadjezični savjetnik
Mirena Keka Katonaorganizator
Ina Krklecinspicijent
Tena Štivičićdramaturg
Tena Štivičićasistent redatelja
Nora Krstulovićprevoditelj
Nora Krstulovićredatelj
Nora Krstulovićscenograf
Olivije Marečićoblikovatelj svjetla
Marita Ćopokostimograf
Marita Ćoposcenograf

Iako je u proteklih petnaestak godina, koliko traje njegova kazališna karijera, napisao svega šest drama i sličan broj filmskih scenarija/adaptacija, Patrick Marber ključna je figura britanskog dramskog pisma devedesetih godina prošlog stoljeća. On ne pripada razvikanom pravcu dramaturgije 'krvi i sperme', no pišući o propalim vezama, ohlađenoj seksualnosti i nasilju, koje se kod njega doduše ne manifestira kao fizičko, često se dotiče sličnih tema kao njegovi suvremenici.

U kazalište je došao nakon niza godina koje je proveo kao stand-up komičar, te glumac i pisac za televizijske i radio emisije. Prvu dramu, Dealer's Choice, koju je sam i režirao, izveo mu je National Theatre 1994. Iste godine je za BBC napravio adaptaciju Strindbergove Gospođice JulijeAfter Miss Julie, koja je 2003. dobila i svoje kazališno izdanje, a nedavno je igrana i na Broadwayu.

Nesumnjivo najveći hit njegove karijere je drama 'Bliže' iz 1997., koju je opet sam režirao u National Theatreu. Drama je osvojila niz uglednih britanskih kazališnih nagrada (Evening Standard Award za najbolju komediju, Critics' Circle Award za najbolju dramu, Oliviera za najbolji novi tekst i Time Out Award za najbolju dramu a na West Endu), kojima se se pridružile i američke nominacije za Tonyja Drama Desk Award nakon njujorške izvedbe.

'Bliže' je analitičko seciranje vrtloga ljubavnih i seksualnih odnosa u kojem se našlo četvoro ljudi – fotografkinja Anna, striptizeta Alice, liječnik Larry i pisac nekrologa Dan. Kroz niz u početku slučajnih susreta, a zatim tijekom daljnje četiri godine, u bezizlaznom krugu odvija se nekoliko intimnih priča: Alice i Dan počinju zajednički život nakon prometne nesreće u kojoj je Dan odigrao ulogu spasitelja. Godinu dana kasnije, Dan upoznaje Annu koja radi njegov portret za knjigu koju treba izdati, Anna fotografira i Alice za svoju izložbu, a Dan Larryja spletkom na internetskom sex chatu navuče na upoznavanje s Annom... Od tog trenutka slijedi niz njihovih kombinacija, prevara, laži, veza, brakova, seksualnih igrica, a iz tog će ih kruga 'izbaciti' tek smrt djevojke koju su poznavali kao Alice Ayres, a koja je svoj identitet 'posudila' od junakinje iz Parka poštara, u kojem se nalazi memorijal posvećen običnim ljudima koji su umrli spašavajući živote drugih...

Hrvatska premijera 'Closera' održana je u studenom 1998., samo godinu dana nakon britanske premijere, i prije nego što je tekst zaigrao na Broadwayu.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE