Closer

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najveći dramski hit Patricka Marbera u Gavelli je premijerno izveden samo godinu dana nakon britanske praizvedbe.

Iako je u proteklih petnaestak godina, koliko traje njegova kazališna karijera, napisao svega šest drama i sličan broj filmskih scenarija/adaptacija, Patrick Marber ključna je figura britanskog dramskog pisma devedesetih godina prošlog stoljeća. On ne pripada razvikanom pravcu dramaturgije 'krvi i sperme', no pišući o propalim vezama, ohlađenoj seksualnosti i nasilju, koje se kod njega doduše ne manifestira kao fizičko, često se dotiče sličnih tema kao njegovi suvremenici.

U kazalište je došao nakon niza godina koje je proveo kao stand-up komičar, te glumac i pisac za televizijske i radio emisije. Prvu dramu, Dealer's Choice, koju je sam i režirao, izveo mu je National Theatre 1994. Iste godine je za BBC napravio adaptaciju Strindbergove Gospođice JulijeAfter Miss Julie, koja je 2003. dobila i svoje kazališno izdanje, a nedavno je igrana i na Broadwayu.

Nesumnjivo najveći hit njegove karijere je drama 'Bliže' iz 1997., koju je opet sam režirao u National Theatreu. Drama je osvojila niz uglednih britanskih kazališnih nagrada (Evening Standard Award za najbolju komediju, Critics' Circle Award za najbolju dramu, Oliviera za najbolji novi tekst i Time Out Award za najbolju dramu a na West Endu), kojima se se pridružile i američke nominacije za Tonyja Drama Desk Award nakon njujorške izvedbe.

'Bliže' je analitičko seciranje vrtloga ljubavnih i seksualnih odnosa u kojem se našlo četvoro ljudi – fotografkinja Anna, striptizeta Alice, liječnik Larry i pisac nekrologa Dan. Kroz niz u početku slučajnih susreta, a zatim tijekom daljnje četiri godine, u bezizlaznom krugu odvija se nekoliko intimnih priča: Alice i Dan počinju zajednički život nakon prometne nesreće u kojoj je Dan odigrao ulogu spasitelja. Godinu dana kasnije, Dan upoznaje Annu koja radi njegov portret za knjigu koju treba izdati, Anna fotografira i Alice za svoju izložbu, a Dan Larryja spletkom na internetskom sex chatu navuče na upoznavanje s Annom... Od tog trenutka slijedi niz njihovih kombinacija, prevara, laži, veza, brakova, seksualnih igrica, a iz tog će ih kruga 'izbaciti' tek smrt djevojke koju su poznavali kao Alice Ayres, a koja je svoj identitet 'posudila' od junakinje iz Parka poštara, u kojem se nalazi memorijal posvećen običnim ljudima koji su umrli spašavajući živote drugih...

Hrvatska premijera 'Closera' održana je u studenom 1998., samo godinu dana nakon britanske premijere, i prije nego što je tekst zaigrao na Broadwayu.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter