Search
Close this search box.

Menažerija

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najnoviji projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić, inspiriran južnjačkim okusom Williamsovih nesređenih obitelji, zaživljava na sceni riječkog HKD Teatra.
autorski tim funkcija
Tennessee Williamsautor predloška
Marija Gemlinspicijent
Jelena Kovačićdramaturg
Aleksandar Jovanovićoblikovatelj zvuka
Dalibor Fugošićoblikovatelj svjetla
Anica Tomićredatelj
Frano Đurovićizbor glazbe
Frano Đurovićobrada glazbe

Autorski projekt redateljsko – dramaturškog tima Anice Tomić i Jelene Kovačić 'Menažerija' inspiriran je posljednjim prizorima drame 'Staklena menažerija' Tennesseeja Williamsa. Situaciju obiteljske večere istovremeno razara i drži na okupu pojava dugo očekivanog gosta kroz kojega se neprestano obnavlja želja za Drugim. Kroz pukotine svakodnevnih razgovora sastavljenih od bezbroj puta izgovorenih rečenica probija se ekstremna emocionalnost koja likove zatiče nespremne. Baveći se i dalje obiteljskom zajednicom kojoj prijeti uništenje, autorice ovoga puta propituju sposobnost kazališta da u situaciji supostojanja gledatelja i glumca podnese iskrenu emocionalnost koja gledatelja suočava s istinskom ranjivošću simuliranih likova i glumačkih tijela.

O predstavi i svom radu kažu: 'Razmišljale smo o obitelji. Ponovno. Nastavljamo tamo gdje smo stale ili tamo gdje smo počele. Ovoga puta bez ratne traume. Ovoga puta inspirirane posljednjim prizorima Williamsove Staklene menažerije. Likovi su isti, rečenice su drugačije. Jedan prizor možda posljednje obiteljske večere postaje mjesto raspada. Majka, kćer i sin. I gost. Koji bi mogao biti njihov razlog življenja. Ali on to neće postati. Jer smo i ovaj put razmišljale o pukotinama svakodnevnih razgovora, o šutnji i stankama, o zagušljivim sobama i zatvorenim prozorima, ali i neostvarenim željama. Likovi ponovno izgovaraju toliko puta izgovorene rečenice, koje ih onda sasvim slučajno ili namjerno rastvaraju u ekstremne emocije. Tako postavljajući pitanja o nama samima, ali i o onima koji nam stoje nasuprot. U životu i u kazalištu.'

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE