Svadba

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Slovenski dramski klasik iz pera Rudija Šeliga, u režiji Jerneja Lorencija.

Svadba, dramski tekst jednog od najvećih slovenskih suvremenih dramatičara, Rudija Šeliga, napisana je 1980., a iste je godine imala čak dvije produkcije - praizvedbu u kranjskom Prešernovem gledališču u režiji Dušana Jovanovića, te onu u mariborskoj Drami, a u režiji Mile Koruna.

Kritičari kažu kako je posrijedi lucidni uvid u duh jedne epohe s dalekosežnom najavom društveno-političkih promjena u bivšoj zajedničkoj državi, a upravo na poigravanju s tim vremenskim 'uzemljenjem' vlastitu verziju Svadbe postavio je u SNG Ljubljana, Teatar.hr Nagradom Publike ovjenčani Jernej Lorenci.

Priča je izvornika slijedeća: u tipičnom slovenskom okruženju radničke gostionice, nedjeljom se okuplja začudno društvo -  Shizofrenik, Taja, Ciganka, Korbarova, Grobar, Žagar i policajac. Dosadno im je i nikako ne nalaze načina da ispune prazninu nedjeljnog poslijepodneva. S druge strane, Lenka i Jurij, hendikepirani su par koji živi u svijetu čudne poezije i blagosti. Njihova je žarka želja da vjenčati se, no putu njezine realizacije podjenako su isriječeni i društvo i crkva.

Kad im za vlastitu zabavu nedjeljno društvo odluči 'prirediti' svadbu, rezultat može biti samo - tragedija.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter