Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > 14. međunarodni Naj, naj, naj festival

14. međunarodni Naj, naj, naj festival

U šest festivalskih dana vidjet ćemo 14 dječjih predstava iz zemlje i inozemstva, prema izboru selektorice Festivala, dramaturginje i teatrologinje Mire Muhoberac.
Share on facebook
Share on twitter

Zagrebačkoj publici svoja recentna ostvarenja prikazat će dječja kazališta iz cijele Hrvatske: iz Šibenika stiže predstava "7. kontinet", koju izvodi ansambl njihovog HNK, potom, "Pepeljuga" u izvođenju GKL Rijeke, "Glazbatorij" GKL iz Splita, kao i "Jamesove mačke" DK iz Osijeka. Scena Gorica prikazat će "Kreket".

Zagrebačka kazališta na 14. Naj,naj,naj festivalu ponudit će sljedeće predstave: "Crvenkapica" (GK Trešnja), "Smiješno čudovište" (Mala scena), "Pričaj mi o bojama" (DK Dubrava) i "Ja i moji osjećaji" (domaćin GK Žar ptica). U međunarodnoj konkurenciji gostovati će kazališne grupe iz ruske Republike Jakutske, Mađarske, Njemačke, Španjolske i Slovenije.

Naj, naj, naj festival je utemeljen 2000. godine, s ciljem da najbolju produkciju svih profesionalnih dječjih kazališta u Hrvatskoj prikaže mladoj zagrebačkoj publici u vrijeme proljetnih školskih praznika.

Sve predstave prati Stručni ocjenjivački sud u sastavu Helena Buljan, glumica, Jasminka Mesarić, kazališna producentica, Ivana Mikuličin, urednica kulture, Olja Lozica, redateljica i Hrvoje Zalar glumac. Najboljima u 10 kategorija na zatvaranju Festivala dodjelit će nagrade Zlatne Žar ptice.

Osobitost festivala je da su sve predstave besplatne. Na taj način svakom djetetu je omogućeno da školske praznike provede u kazalištu, uživajući u najboljim domaćim i stranim predstavama.

Za festivalske predstave ne postoji mogućnost rezervacije.
Ulaznice se preuzimaju 1 sat prije početka predstave, na blagajnama kazališta gdje se predstave izvode.

Riječ Izbornice:

Kazalište je čudo otkrivanja Drugoga, Drukčijega i Svoga, čarolija teksta, priče, glume, režije, scene, kostima, dramaturgije, glazbe, plesa, svih umjetnosti u koje ulaze djeca i odrasli s jednakim veseljem i radošću, očekujući i dobivajući novoga prijatelja, prijateljsku obitelj, novu igru, novi san. Stvaranje engleskoga dramatičara Williama Shakespearea povezuje se s geslom Cijeli je svijet pozornica. U staroj Grčkoj prestaju svi ratovi da bi se pogledao kazališni festival najboljih dramskih i kazališnih ostvarenja. U Žar ptici, kazalištu koje nosi simbolično ime, ime ptice koja simbolizira život, živost i radost, ali koja znači i žar, vatru ljepote, topline, dobrote, (po)let u nepoznato i stvaralačko, već se četrnaestu godinu zaredom održava međunarodni Naj, naj, naj festival koji okuplja najbolje kazališne predstave za djecu iz Hrvatske i cijeloga svijeta, pokazujući demokratičnost, vedrinu, slobodu izbora, slobodu razgovora i sustvaranja s Njom i Njim, sa Svijetom drugih i Tišinom vlastitosti, slobodu vedroga ulaza na predstavu, u svijet čarolije, u kazališni globus.  

Geslo bi, moto, okretište i zaletište Naj, naj, naj festivala, koje u radosno izokrenutu kazališnom zrcalu spaja Shakespeareov Globe, kazalište-svijet, i antičku zaokruženost i otvorenost kazališnoj umjetnosti, moglo biti Kazalište je cijeli svijet. 

Kao izbornici ovogodišnjega festivala bila mi je velika radost pogledati više od osamdeset predstava iz Hrvatske i cijeloga svijeta i izabrati naj, naj, naj predstave što dosežu dubinu postojanja, arhetip sna i sreće i lakoću igrivosti i igre. Mala će, a tako velika i pametna publika moći pogledati deset hrvatskih predstava (jednu izvan konkurencije) i pet inozemnih ostvarenja vrhunskih kazališnih umjetnika.

U kazališnom globusu koji sam imala čast okrenuti za vas jedan se dio, prepun treptaja i dodira, bavi avanturom putovanja s osjećajima i za osjećaje. Ovu svečanost kazališne radosti otvorit će iznimna predstava Ja i moji osjećaji u produkciji domaćina, Gradskoga kazališta Žar ptica, koja istražuje i uprizoruje osjećaje djece i odraslih u igri pokretima, maskama, tijelima, kazališnim čarobnim štapićem oživljujući scene iz dječje svakodnevice. Dječjim osjećajima, ali na temelju poznate, bajkolike priče o vuku i djevojčici, bavi se zaigrana predstava Crvenkapica Gradskoga kazališta Trešnja iz Zagreba. Osjećaje odrastanja i želje da se odraste uprizoruje slovenska predstava Mali i veliki Mjesec, inscenirajući što se događa kad se Mali Mjesec, dijete suoči s Danom i Noći, svjetlom i mrakom.

Drugi dio kazališnoga Naj, naj, naj globusa uključuje istraživanja različitih oblika umjetnosti, umjetnosti iz raznih razdoblja, iz raznovrsnih vremena i različitih prostora. Glazbatorij Gradskoga kazališta lutaka iz Splita poslastica je za ljubitelje spoja glazbe i kazališta, učenja i spoznaje života u avanturi učenja glazbenih oblika. Smiješno čudoviše Male scene izvrstan je primjer dovođenja čarolije japanskoga kazališta na hrvatsku scenu, u začudnoj igri lepezama radosti odrastanja. 

Treći dio globusa sa srcem u Žar ptici okreće silnice radosti i zaljubljivanja, predstave koje  tematiziraju ljubav što se rađa u procesu osamostaljivanja i traženju vlastita identiteta. Kreket Scene Gorica u koprodukciji s Teatrom Exit, nastao prema tekstu Davida Memeta, začudna je bajka za djecu i odrasle koja se poigrava preobrazbama žablje i odrasle perspektive uz pratnju iznimne glazbe. Pepeljuga Gradskoga kazališta lutaka iz Rijeke izvstan je primjer musicala za djecu: Pepeljuga postaje princeza plesa i pjesme. Nacionalni plesni teatar iz Budimpešte briljantno prikazuje Pinokija i priču o postajanju djetetom i ocem u prepletu fascinantnoga plesa, cirkusa, mima, pantomime i glume.   

Četvrti dio ovogodišnjega kazališnoga globusa koji se vrti u Zagrebu, otkrivajući slobodu kreativne energije, prikazuje različite primjere dječje igre: Consol theater iz Njemačke u predstavi Orao zove sokola inscenira što sve može napraviti dječja mašta kad roditelji puste djecu da se jedne noći igraju i postanu pravi prijatelji; Jamesove mačke Dječjega kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka u Zagreb će donijeti pisma Jamesa Joycea svome unuku i ozračje mačaka-glumaca; iznimno maštovita predstava Sedmi kontinent Hrvatskoga narodnog kazališta iz Šibenika odrasle će podsjetiti na istoimeni film, a djecu uvući u carstvo nekadašnjih i sadašnjih igara.

Peta strana ovogodišnjega globusa Naj, naj, naj festivala otkriva predstave koje se bave nepoznatom, tajanstvenom, tajnovitom, snovitom ili slabije prikazivanom stranom dječjega bića: predstava Pričaj mi o bojama Dječjega kazališta Dubrava iz Zagreba govori i pjeva što se događa s bojama kad djeca postanu preosjetljiva i kad moraju potražiti i druženje odraslih, ozbiljnih i zasanjanih prijatelja; predstava Nepoznati otok kazališta Markeline iz Španjolske iznimno lucidno pokazuje kako otok, more i brod mogu postati otok ljubavne radosti; predstava Kamen sreće Kazališta za djecu i mladež Republike Jakutske, Rusija, eksplozija boja, pokreta, govora i začudnosti, donosi svijet sreće druge, drukčije, daleke, prelijepe eskimke kulture. 

Festival izvan konkurencije zatvara predstava domaćina, Žar ptice, Ti i ja mali medo, šarmantna i ludična sinteza kazališne umjetnosti i umjetnosti igre, što je i os oko koje se vrti ovaj svijet najboljih predstava za djecu iz Hrvatske i cijeloga svijeta: svijet šarmantan, svijet veličanstven, svijet impresivan, dječji svijet, svijet koji se poklanja i naklanja djeci koja gledaju i stvaraju, djeci koja su zaigrana, koja se igraju kazalištem i u kazalištu kao velikoj kući bitka sreće i egzistencije stalne kreacije.    

Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što vama, vjernoj i novoj, lijepoj, dobroj i pametnoj publici Naj, naj, naj festivala mogu preporučiti ovako iznimne, zaigrane, vrhunske predstave namijenjene upravo vama, vašim obiteljima i prijateljima, djeci kazališta, velikim sanjarima i igračima, što mogu preporučiti ovoliku radost svečanosti kazališne igre. Uživajte u kazališnoj kocki vedrine u zrcalnom globusu slobode stvaranja i gledanja kazališta, sukreiranja  kazališne umjetnosti između gledališta i pozornice! Ako postoji iluzija koja se ostvaruje, tad je to sreća kazališta!

Mira Muhoberac, dramaturginja i teatrologinja, izbornica ovogodišnjega Naj, naj, naj festivala

 

PROGRAM: 

petak, 11.04. 

11:00 - "JA I MOJI OSJEĆAJI"(4+) - GK Žar ptica, Bijenička 97

19:00 - "MALI I VELIKI MJESEC" (5+) - LG Ljubljana  i Prešernovo gledališče Kranj, Slovenija, u Dvorani KUC Travno, B. Magovca 17

subota, 12.04.

11:00 - "CRVENKAPICA" (4+) - GK Trešnja, Mošćenička 1

17:00 - "GLAZBATORIJ"(6+) - GKL Split u GK Žar ptica, Bijenička 97

nedjelja, 13.04.

11:00 - "KREKET"(12+) - Scena "Gorica"  i Teatar Exit, u POU Velika Gorica, Zagrebačka 37

17:00 - "PEPELJUGA"(3+) - GKL Rijeka u GK  Žar ptica, Bijenička 97

19:00 - "PINOKIO" (6+) - Nacionalni plesni teatar, Budimpešta Mađarska u Kazalištu Komedija, Kaptol 9

ponedjeljak, 14.04.

11:00 - "ORAO ZOVE SOKOLA" (4+), max 60 gledatelja - Consol theater, Njemačka, u GK Žar ptica, Bijenička 97

17:00 - "JAMESOVE MAČKE" (7+) - Dječje kazalište B.Mihaljevića  u Osijeku, u GK Žar ptica, Bijenička 97

19:00 - "SEDMI KONTINENT" (5+) - HNK u Šibeniku, u GK Trešnja, Mošćenička 1

utorak, 15.04. 

11:00 - "PRIČAJ MI O BOJAMA"(5+) - DK Dubrava, Cerska 1

17:00 - "NEPOZNATI OTOK"(7+) - Markeline, Španjolska, u GK Žar ptica

19:00 - "KAMEN SREĆE"(6+) - Kazalište za djecu i mladež Republike Sahe- Jakutske, Rusija, u Kazalištu Kerempuh,Ilica 31

srijeda, 16.04. 

11.00 - "SMIJEŠNO ČUDOVIŠTE" (6+) - Kazalište Mala scena, Medveščak 2

19:00 - Svečano zatvaranje festivala: Dodjela nagrada i predstava TI I JA MALI MEDO (izvan konkurencije)

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE