Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > [EKSKLUZIVNO] Kriminalna skupina na čelu NS Dubrava?

[EKSKLUZIVNO] Kriminalna skupina na čelu NS Dubrava?

Još uvijek aktualni ravnatelj Narodnog sveučilišta Dubrava i njegov, Gradskoj skupštini predloženi nasljednik, suočeni su s teškim optužbama u kaznenoj prijavi Općinskom državnom odvjetništvu. [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

Među brojnim točkama dnevnog reda idućeg zasjedanja zagrebačke Gradske skupštine, 10. travnja, naći će se i ona o razrješenju aktualnog ravnatelja Narodnog sveučilišta Dubrava, Ivice Rubića i imenovanju vršitelja dužnosti te funkcije - Željka Šturlića.

Prvog je šira domaća javnost upoznala kao glavnog krivca privremenog prestanka rada Dječjeg kazališta Dubrava, nakon zabrane svih oblika zapošljavanja u gradskim javnim ustanovama bez izričite suglasnosti  gradonačelnika. Rubić je zahtjeve za angažiranje vanjskih djelatnika u kazalištu koje djeluje kao organizacijska jedinica NS Dubrava, na odobrenje poslao prekasno, e da bi se ustanovilo kako se ugovori sa vanjskim suradnicima (a kazalište nema zaposlenog niti jednog glumca), ionako sklapaju čudnovatim, a isplaćuju još čudnovatijim ritmom.

Kad je glumcima nakon dva mjeseca dozlogrdilo igrati bez ugovora i kad nisu pristali kršiti zakon te raditi bez njih, kazalište je koncem veljače bilo prisiljeno zatvoriti vrata, o čemu smo pisali ovdje.

Slučajno ili ne, samo dan prije no što smo objavili tu priču, Općinskom državnom odvjetništvu u Zagrebu podnesena je anonimna kaznena prijava koju potpisuju 'vanjski suradnici NSD', a u kojoj se upravo Rubić i još troje zaposlenika te kuće, među kojima i predloženi Rubićev nasljednik, optužuju za financijske malverzacije teške 7,5 milijuna kuna, te brojna druga kaznena djela!

Kako stoji u  prijavi koju ekskluzivno donosimo, Rubića, Šturlića i još dvoje zaposlenika optužuje se da su se organizirali u kriminalnu skupinu radi počinjenja kaznenih djela, te da su u najmanje pet proteklih godina fiktivnim računima za intelektualne usluge, građevinske radove, te investicijsko održavanje iz ND Dubrava isisavali novac, ali i nenamjenski trošili sredstva odobrena iz EU fondova!

Optužbama, međutim, tu nije kraj. Anonimna prijava navodi i kako u NS Dubrava mnogi zaposlenici imaju tvrtke s kojima posluju, da ih najmanje troje ima - falsificirane diplome, te da je o svemu tome, navodno već  vođena kriminalistička obrada, ali je ista, tvrdi se, zaustavljena pod političkim pritiskom!

Ima li Rubićevo shvaćanje da je ispunio uvjete za starosnu mirovinu ikakve veze s ovom prijavom, pa i već spomenutim političkim pritiskom, pitanje je na koje odgovor može dati samo detaljna istraga nadležnih državnih institucija.

No, može li s takvim optužbama Željko Šturlić biti imenovan za vršitelja dužnosti Narodnog sveučilišta Dubrava, pitanje je na koje bi odgovor trebala dati zagrebačka Gradska skupština, i to već 10. travnja.

Do zaključivanja ovog teksta niti jedna od spomenutih stranaka nije bila dostupna za izjave, pa ćemo njihove eventualne reakcije prenijeti naknadno.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI