Login za korisnike

Darmarzemska

Mogu li se i kako današnja djeca igrati bez tehnologije? Odgovor krije ‘Darmarzemska’ Olje Lozice u Gradskom kazalištu lutaka Split.

***

Nagrađivana domaća autorica, dramaturginja i redateljica Olja Lozica na scenu Gradskog kazališta lutaka Split postavlja predstavu s dva glavna lika, dječakom Darijom i djevojčicom Marijom, iste dobi i posve različitog karaktera, koji stjecajem okolnosti  jednog poslijepodneva ostaju sami u kući.

Kako kaže službena najava:

"Svatko na svojoj strani, zadubljeni u najnovije tehnološke igračke, ni ne pokušavaju komunicirati s onim drugim, drugačijim. Što bi uopće jedna rasplesana i razigrana djevojčica i sramežljiv, pomalo trapav dječak, zaljubljen u knjige i znanost, mogli imati zajedničko osim godina? O čemu mogu razgovarati, kakvu igru igrati?

Vjerojatno bi tog dana, čekajući da se odrasli vrate, Dario i Marija ostali razdvojeni, svatko unutar svog zamišljenog teritorija, da iznenada zbog oluje cijela zgrada nije utonula u mrak. Nestankom struje gase se ekrani, zatvaraju prozori u virtualne svjetove i otvaraju vrata u svijet mašte, u kojem je moguće zamisliti svašta, pa i vidjeti ono čega nema. Dario i Marija morat će dobro otvoriti oči, um i srce i približiti se jedno drugome u borbi protiv zajedničke opasnosti. U mraku jednog običnog stana u običnoj zgradi, dvoje djece izmaštat će zemlju Darmarzemsku i shvatiti da su puno sličniji nego što bi se na prvi pogled moglo pomisliti."

autorski tim
Igor Vasiljevscenograf
Matko Botićskladatelj
Olja Lozicaautor teksta

izvođači
Andrea Majica
Ivan Medić
Petar Konkoj

Odgovori