Naslovnica > PREDSTAVE > Poslije Alkestide

Poslije Alkestide

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Autorski dvojac Pešut & Rustemović za polazište svojeg novog projekta uzeo je Euripidov klasik.

Euripidova Alkestida posljednji je put na domaćim repertoarima viđena 2004. kad ju je u par s Heraklom, a u prijevodu Nevena Jovanovića na scenu HNK u Zagrebu postavio - Ozren Prohić.

Deset godina kasnije, antički izvornik, koji obrađuje legendu o supruzi tesalskoga kralja Admeta, koja iz ljubavi prema mužu želi umijeti umesto njega, ovaj put u prijevodu Lade Kaštelanpolazište je za autorski projekt dvojca Dino Pešut i Mirna Rustemović.

Njihova Poslije Aklestide  predstava je koja prati jedan dan u Admetovom domu nakon što njegova žena Alkestida počini samoubojstvo.

Kako kaže službena najava:

"U toj obitelji duboko raslojenoj licemjernostvom, propadanjem temeljnih vrijednosti, rastrganom između krivnje i odgovornosti, dodatno opterećenom gostima i osjećajem nemoći, otac i dvije kćeri neminovno propadaju u vlastitoj nemogućnosti artikulacije osjećaja. Obitelj se prometnula kao središnji fenomen i definicija, ali Euripid u svojoj atipičnoj satirskoj igri postavlja drska pitanja o odlukama i odgovornosti, o privilegiranim obiteljima, ali i o procesu žaljenja."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter