Dream of life

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Patti Smith. Ivica Buljan. Senka Bulić. Za najavu - sasvim dovoljno.
autorski tim funkcija
Jelena Svilarautor teksta
Morana Foretićautor teksta
Ivica Buljanautor
Ivica Buljanredatelj
Nikša Mrkonjićoblikovatelj svjetla
Tomislav Ćurkovićscenograf
Tomislav Ćurkovićfotograf
Oliver Jularićkostimograf
Senka Bulićautor
Senka Bulićredatelj
izvođači uloge
Mario Kovačević glazbenik
Neven Svilarglazbenik
Petar Alerajglazbenik
Senka Bulić
Stipe Kostanić

Potencijalnom biografu daleko lakše bilo bi definirati što Patti Smith nije, no što - jest.

Živi svjedok te teze jest proslavljeni modni fotograf Steven Sebring, koji je punih 11 godina snimao biografski film o Smith, naslovljen Dream of Life.

Impresivni uvid u privatni profesionalni svijet 'kume punka', revolucionarke, aktivistice, pjesnikinje, slikarice, skladateljice, modne ikone, autorice, dramatičarke i podjednako dobre nositeljice brojnih drugih titula, nagrađen je 2008. na Sundance Film Festivalu, a pogledati ga u cijelosti možete ovdje.

Isti film inspirirao je i Ivicu Buljana i Senku Bulić za predstavu/performans posvećenu Patti Smith, s kojom dijele umjetničke idole, ali i ciljeve, te koja je - kako sami kažu - rezultat istraživanja na dugoj liniji odnosa Umjetnik-Društvo.

Predstava je nastala iz teksta Jelene Svilar i Morane Foretić, a prati genezu umjetnika, odnosno 'rast kreacije iz duha vremena'. Galerija likova izmjenjuje se kao ringišpil u kojem se susreću Robert Mapplethorpe, Sam Shepard, Andy Warhol, Jimi Hendrix, Janis Joplin...

Ili kako u svojoj autobiorafskoj knjizi Just Kids kaže sama Smith:

'Kroz nastup ulazim u takvo stanje u kojem se moj mozak čini oslobođenim, odlazi i leti dok kapljice cerebrospinalnog likvora ostavljaju trag poput rose. Mozak je onda prosviran zrakama svjetla, te se nadima sve više i više do veličine Empire State Buildinga- i ako mogu razviti komunikaciju s publikom, s grupom ljudi, dok je moj mozak toliko ogroman i prijemčiv, zamislite samo energiju i inteligenciju i sve stvari koje mogu tada preuzeti od njih.'

 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE