Naslovnica > PREDSTAVE > Dream of life

Dream of life

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Patti Smith. Ivica Buljan. Senka Bulić. Za najavu - sasvim dovoljno.

Potencijalnom biografu daleko lakše bilo bi definirati što Patti Smith nije, no što - jest.

Živi svjedok te teze jest proslavljeni modni fotograf Steven Sebring, koji je punih 11 godina snimao biografski film o Smith, naslovljen Dream of Life.

Impresivni uvid u privatni profesionalni svijet 'kume punka', revolucionarke, aktivistice, pjesnikinje, slikarice, skladateljice, modne ikone, autorice, dramatičarke i podjednako dobre nositeljice brojnih drugih titula, nagrađen je 2008. na Sundance Film Festivalu, a pogledati ga u cijelosti možete ovdje.

Isti film inspirirao je i Ivicu Buljana i Senku Bulić za predstavu/performans posvećenu Patti Smith, s kojom dijele umjetničke idole, ali i ciljeve, te koja je - kako sami kažu - rezultat istraživanja na dugoj liniji odnosa Umjetnik-Društvo.

Predstava je nastala iz teksta Jelene Svilar i Morane Foretić, a prati genezu umjetnika, odnosno 'rast kreacije iz duha vremena'. Galerija likova izmjenjuje se kao ringišpil u kojem se susreću Robert Mapplethorpe, Sam Shepard, Andy Warhol, Jimi Hendrix, Janis Joplin...

Ili kako u svojoj autobiorafskoj knjizi Just Kids kaže sama Smith:

'Kroz nastup ulazim u takvo stanje u kojem se moj mozak čini oslobođenim, odlazi i leti dok kapljice cerebrospinalnog likvora ostavljaju trag poput rose. Mozak je onda prosviran zrakama svjetla, te se nadima sve više i više do veličine Empire State Buildinga- i ako mogu razviti komunikaciju s publikom, s grupom ljudi, dok je moj mozak toliko ogroman i prijemčiv, zamislite samo energiju i inteligenciju i sve stvari koje mogu tada preuzeti od njih.'

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE