Naslovnica > PREDSTAVE > Bunjevački blues

Bunjevački blues

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
O Bunjevcima, Somborskoj kapiji i Tavankutu... iz pera Tomislava Žigmanova i u režiji Vlatka Dulića.
autorski tim funkcija
Tomislav Žigmanovautor teksta
Vlatko Dulićredatelj

Tomislav Žigmanov hrvatski je književnik i publicist iz Vojvodine. Njegov Bunjevački blues, kaže službena najava, " još je jedna potraga za nacionalnim identitetom u prostorima gdje se bunjevačkom ikavicom označava ona razlika koja se ne smije i ne može tako lako zaboraviti."

Kako je u najavi predstave zapisala dr.sc. Helena Sablić Tomić:

"Ova saga o svijetu koji nestaje ispričana je uvjerljivim jezikom, a mala povijest jednog naroda ne poriče pri tom osob-ne iskonske, ruralne ili varoške korijene. Afirmativan odnos prema tradiciji (opis bunjevačkih običaja, pjesme, narodni izrazi), boravak u zavičaju kao prostoru egzistencijalnog užića, sentimentalnost duše koji izvire iz gotovo svakog dramskog prizora, okvir su kroz koji autor ispisuje rečenice pune pritajene strastvenosti i didaktičnosti. Priče su to o mogućim i nemogućim ljubavima, sramu, tuzi, nostalgiji i pamćenju, o Somborskoj kapiji i Tavankutu.

One govore o tome što znači biti drukčiji. Ustvari, to su priče o hrvatskom narodu samom koji se bori sa zaboravom, iznova ocrtavajući konture svoje razbaštinjene povijesti."

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE