Search
Close this search box.

Mala sirena (ZKM)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
U ZeKaeMu scensku adaptaciju čuvene Andersenove bajke postavlja Robert Waltl.
autorski tim funkcija
Josip Tabakprevoditelj
Toni Urodaautor grafičkog dizajna
Hans Christian Andersenautor predloška
Mara Bratošfotograf
Stella Švacov Miletićinspicijent
Tina Gverovićscenograf
Ben Cainscenograf
Irma Omerzokoreograf
Enes Kiševićautor songova
Aleksandar Sale Čavlekoblikovatelj svjetla
Robert Waltlredatelj
Ana Savić Gecankostimograf
Ivica Buljandramaturg
Mitja Vrhovnik Smrekarskladatelj

Den lille havfrue ili Mala sirena bajka je Hansa Christiana Andersena prvi put objavljena 1837. godine. Kako joj i naslov kaže, glavna je junakinja priče mala sirena koja se iz ljubavi prema čovječjem princu odluči odreći svog identiteta ne bi li dobila ljudsku dušu.

Njezina pustolovina počinje onog dana kada je dovoljno odrasla da vidi drugi zabranjeni svijet iznad morske površine, dobivši za to dopuštenje svoje bake - morske kraljice. Na tom putu Mala sirena pronaći će ljubav - najveću od svih tajna, koja će zauvijek promijeniti njezin život i navesti je da sama krene nepoznatim putem. Ovo je priča o ljubavi i prijateljstvu koje nadilazi granice svjetova.

Najčešće tumačena kao bolna i okrutna himna o odrastanju i/ili sazrijevanju, doživjela je brojne adaptacije u različite medije, ali ujedno i postala simbolom Copenhagena. Naime, 1909. godine, Carl Jacobsen, sin jednog od najmoćnijih gradskih industrijalaca oduševljen baletom nastalim po Andersenovoj priči, naručio je od kipara Edwarda Eriksena skulpturu Male sirene. Skulptura je javnosti predstavljena 23. kolovoza 1913. i postavljena u gradskoj luci Langelinie, a model za nju bila je kipareva supruga. Odnonda do danas Mala sirena preživjela je nekoliko grubih vandalstava, pa čak bila i prenošena na jednu od EXPO izložbi, no uvijek je vraćana na izvorni postament, te se s vremenom pretvorila u jednu od glavnih gradskih atrakcija. 

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE