Naslovnica > PREDSTAVE > Disamenina čast

Disamenina čast

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Čudnovati koprodukcijski kljunaš dogovoren u zadnjim mjesecima mandata intendantice Ane Lederer.
autorski tim funkcija
Klaus Detelef Olofprevoditelj
Sandro Declevaredatelj videa
Sandro Declevasnimatelj
Tom Barcaloblikovatelj svjetla
Tom Barcaloblikovatelj zvuka
Andrea Schneiderasistent redatelja
Marius Schienerredatelj
Pavao Marinkovićautor teksta
izvođači uloge
Peter PauszPitopous / Harfid / Apolon
David CziferPapilon / Stefan Karpatski / Asklepije
Ivan JončićGideon
Ivan PokupićGorid
Katica ŠubarićEreteja
Luka ŠtilinovićLeonidas / Ares
Manuela SeidlArina / Pontida
Max MayerhoferRdeči gad
Monika SchmatzbergerDisamena
Tomislav StojkovićZborovođa

Tekst Pave Marinkovića Smjehotresni groznokaz Disamenina čast dobio je drugu nagradu na natječaju Marin Držić još davne 1992. godine, no svoju prvu profesionalnu izvedbu u Hrvatskoj morao je čekati sve do 2013., kad se ista zbila posredstvom - Austrije.

U Austriji se, naime, već sedam godina odvija kazališni festival Grenzenlos (Bez granica), koji svake godine bira jednu zemlju partnera, a ove je godine kao najnovija zemlja članica Europske unije odabrana Hrvatska. Tu je pak 'u igru' utrčao redatelj Marius Schiener koji je u Hrvatskoj već radio predstave Gašpar i napitak zločestoćeIndija Oh, kako je lijepa Panama, i koji se - navodno - dosjetio upravo Marinkovićeva teksta. Ili je tako barem najavljeno u priopćenju što ga je objavilo Ministarstvo kulture.

U samoj knjižici predstave pak, sasvim druga priča - navodno je sam pisac u zadnji čas pred sam konac sezone ponudio koprodukciju središnjoj nacionalnoj matičnoj kući.

Potom je novi prijevod platilo Ministarstvo kulture, a u produkciju se osim kazališta Theater Herbst u kojem je redatelj predstave ujedno i umjetnički ravnatelj (i kojem je to, sudeći po web stranicama jedina produkcija!), uključili i Austrijski kulturni forum i  - Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu (!).

Predstava je premijerno izvedena u Austriji, a za njezinu prvu izvedbu u Hrvatskoj odabrano je kazalište Kerempuh, jer je  - prema riječima v.d. intendantice HNK u Zagrebu, Sanje Ivić:  "riječ o komornijoj predstavi koja nije podobna za veliku pozornicu HNK-a, predstavu je ugostilo Satiričko kazalište Kerempuh koje joj je i stilski i tematski bliže, budući je riječ o crnoj komediji u kojoj se autor poigrava sa žanrom grčke tragedije".

Zašto je onda HNK uopće ušao u koprodukciju predstave, koja će se usput budi rečeno u Zagrebu igrati samo jednom? No, misterij se tu ne završava - predstava nije najavljena ni na web stranicama HNK u Zagrebu ni na onima kazališta Kerempuh.

No, prokopate li temeljitije stranice HNK pronaći ćete ipak obavijest o austrijskoj premijeri, a u čijoj najavi stoji:

"...djelo puno crnog humora koje povezuje Antiku i današnje vrijeme, postavljajući pitanja o nama samima i vremenu u kojem živimo. Premijerom ovoga komada nastojimo što bolje upoznati jedni druge i potaknuti zajedništvo..."

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter