Naslovnica > Osobe > OSOBE > Martina Nevistić

Martina Nevistić

DATUM ROĐENJA:
GODINA ROĐENJA:
MJESTO ROĐENJA:

2000. završila je Školu suvremenog plesa Ane Maletić, nakon čega je bila članicom Studija za suvremeni ples. 2006. diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer organizacija i management, te 2008. na Salzburg Experimental Academy of Dance, Austrija (SEAD), sa solo izvedbom koreografije Matije Ferlina ("Lucky between the mountains").

Tijekom školovanja surađivala je s koreografima kao što su Anna MacRae, Salva Sanchis, Jule Flierl, Libby Farr, Susan Redhorst, Ted Stoffer...

Stručno se usavršavala u Bruxellesu i Berlinu. Tijekom obrazovanja počela je istraživati vlastiti rad i područje interesa, gdje je pronašla sebe kao autora i ko-autora predstava: Macho (Flierl/Nevistić), Moj prvi ... (Nevistić), Medium (Petrovski/Nevistić) - napravljen za Festival Zadarsnova.

Bila je stipendist Nomad Dance Academy edukativnog laboratorijskog programa te u sklopu istog realizirala projekt Wannabe, za koji je osvojila nagradu publike na Festivalu koreografa Almada u Portugalu.

Od jeseni 2009. godine živi u Zagrebu gdje radi kao plesačica, izvođačica, autorica i pedagoginja.

2009. osnovala je O.N.E. umjetničku organizaciju u Zagrebu. Inicijatorica je ko-autorskih i autorskih projekata:

  • Silver (2010.), multimedijala instalacija
  • BLU (2011.), izvedbeno multimedijalna predstava
  • Evolucija revolucija (2011.), multimedijalna instalacija
  • Black (2012.), plesni eksperimentalni film
  • Sizifiov Pink (2013.), instalacija video-plesnog triptiha
  • Luna Malekova (2014.), izvedbeno multimedijalna predstava

Njezin interes u koreografiji uključuje multimedijalnost i interdisciplinarnost, te propitivanje pokreta kroz osobnu senzibilnost izvođača ili uvjetovanost objektima oko njih.

2009. napravila je koreografiju Vreva za Podmladak Studia za suvremeni plesa i surađivala kao izvođačica sa Andrejom Široki u projektu Težišta i Marjanom Krajač u projektu Simple life.

U ožujku 2010. postala je članicom Zagrebačkog plesnog ansambla, gdje je sudjeluje u predstavama: Interface, Snježane Abramović Milković (2010.); Ispod sklopljenih očiju, Laure Aris Alvarez (2011.) i ušala u ranije produkcije ansambla, kao što je UTF-8, Sahara Azimia(2009.), također sudjeluje u projektima: PROmjene (2012.), Vučinić/ Nevistić/ Mišić, Anything (2013.), Daniela Abreua.

2011. pridružila se kolaborativnom radu sa kolegama sa Nomad dance academy programa (Schnabl-SLO, Koruga-SR, Georgiev-MK/BG, Larrere-FR), gdje je nastao projekt Artist as a present, podržan od Jardin d'Europe.

U suradnji sa Festivalom "Perforacije" u kolovozu 2011. bila je sudionica laboratorija "From science to art, forests at the heart of life" u Montpellieru, nakon čega nastaje autorski rad Evolucija revolucija u formi interaktivnae instalacija, a u produkciji Udruge Domino. 2012. instalacija je pozvana na otvorenje sezone Domaine D'O-a, u Montpellier, a u sklopu mreže Imagine 2020.

Kroz 2014. i 2015. sudionica je međunarodnog programa Communicating dance preko HIPPa/Zagrebačkog plesnog centra.

Također, pedagoginja je suvremenih plesnih tehnika i dinamičkih stilova yoge (Yoga Alliance, RYT200). Predavala je profesionalnim plesnim ansamblima kao što su: Zagrebački plesni ansambl, Studio za suvremeni ples u Zagrebu, Bitef plesni teater Srbija, te povremeno na Plesnoj akademiji u Ljubljani.

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE