Europa

VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Četiri grada, četiri priče, međunarodni je koprodukcijski projekt četiriju europskih kazališta: Repertoarno kazalište Birmingham, Velika Britanija, Državno kazalište Dresden, Njemačka, Poljsko kazalište Bydgoszcz, Poljska i Zagrebačko kazalište mladih, Hrvatska.
autorski tim funkcija
Caroline Estelle Jesterdramaturg
Stefan Milosz Weglowskiskladatelj
Paul Simon Bondoblikovatelj svjetla
Ivana Radenovićscenograf
Malgorzata Sikorska - Miszczukautor teksta
Steve Watersautor teksta
Janusz Kicaredatelj
Lutz Hübnerautor teksta
NUMENscenograf
Tena Štivičićautor teksta
Doris Kristićkostimograf

Repertoarno kazalište Birmingham, Državno kazalište Dresden, Poljsko kazalište Bydgoszcz i Zagrebačko kazalište mladih, udružili su se na projektu s četiri autora, na četiri jezika, inspiriranom promocijom interkulturalnog dijaloga. Četiri dramska pisca: Lutz Hübner, Malgorzata Sikorska- Miszczuk, Tena Štivičić i Steve Waters zajednički su napisali tekst Europa koji će se izvoditi u Hrvatskoj, Njemačkoj, Velikoj Britaniji i Poljskoj, na četiri jezika, u redateljskom viđenju Janusza Kice.

Polazišna osnova bilo je pitanje koje problematizira suvremeni europski identitet. Moramo li prihvatiti Europu da bismo bili njezin dio? Što mislimo o Europi? Koliko pripadamo Europi?... samo su neka od pitanja koja će autori postaviti publici. Prije samog početka pisanja, autori su putovali u zemlje sudionice projekta u svrhu istraživanja i razmjenjivanja ideja i tradicija svake pojedine sredine. Projekt financira Izvršna agencija za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu, programa Kulture pri Europskoj komisiji.

Program angažiranja društvene zajednice tekao je usporedno s nastajanjem dramskog teksta odnosno predstave. Društvene radionice u svakoj zemlji bile su organizirane s različitim grupama građana. Od početka projekta, u svim zemljama, bila je otvorena virtualna rasprava na različitim društvenim mrežama i web stranicama, kako bi se omogućilo svakom građaninu Europe da slijede razvoj priče.

Publika je sudjelovala u tim raspravama, odgovarala na pitanja te davala komentare. Time se pomoglo razvoju projekta. Projekt Četiri grada, četiri priče započeo je 13. siječnja 2012. s pitanjem: Opišite Europu u jednoj rečenici! Tijekom 10 mjeseci, postavljala su se 10 različitih pitanja u zemljama sudionicama te je na kraju, prateći reakcije javnosti, nastao jedinstveni autorski tekst četiriju pisaca.

Predstava Europa propitkuje kroz niz stereotipa što je to europski identitet danas i promišlja o Europi kao kontinentu prepunom suprotnosti. Likovi ove drame u svakodnevnoj su borbi pronalaženja smisla života na kontinentu koji se neprekidno mijenja – prati se priča o mladom paru osumnjičenom za terorizam, govori se o umjetničkim dvojbama nastalim u multikulturalnom europskom okruženju 21. stoljeća, te među inim i o globalnim posljedicama izazvanim terorističkim napadom na New York kao i problemu neofašizma. Europa na satiričan i komičan način promišlja i o svakodnevnom europskom životu u doba krize, financijske i duhovne, i razmatra sve njezine aspekte.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter