Search
Close this search box.

Volim Njofru

PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako očevi (ne)podnose transformacije svojih malih curica u mlade žene, saznati možete iz komedije Milana Grgića, a u režiji Stojana Matavulja.
autorski tim funkcija
Milan Grgićautor teksta
Stojan Matavuljredatelj

Milan Grgić, hrvatski je dramatičar, rođen 1939. u Splitu, a umro 1997. u Zagrebu. Diplomirao je muzikologiju na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji, bio je urednik na Radio Zagrebu, a od 1964. i na Televiziji Zagreb. Od njegovih brojnih drama najveći su kazališni uspjeh postigle Hranjenik (1964) i Mali trg (1968). Kao scenarist najzapaženiji bio je po predlošcima za filmove Hranjenik i Letači velikoga neba, a među televizijskim dramama posebno je odjeknula njegova Mala noćna muzika. No, široj javnosti  svakako je najpoznatiji kao libretist mjuzikla Jalta, Jalta, te još nekoliko mjuzikla u suradnji sa skladateljem Alfijem Kabiljom (Velika trka, Dlakav život, Car Franjo Josip u Zagrebu, Kralj je gol).

Volim Njofru njegova je komedija praizvedena još 1982., a napisana za samo dva lika.
U središtu je pažnje otac Jurica koji je iznenađen promjenom svoje male djevojčice u samosvjesnu ženu. Nekadašnja tatina curica sada najavljuje vjenčanje sa tajanstvenim Njofrom.  U komediji su prikazani muško-ženski odnosi, te odnos između djece i roditelja.
Predstava je doživjela veliki uspjeh i preko četristo izvedbi 1982. godine kada je praizvedena u zagrebačkom kazalištu Jazavac (danas Kerempuh) u režiji Darka Tralića. U tadašnjoj postavi oca je igrao Ivo Serdar, a čak su se tri glumice izmjenjivale u ulozi Ele, njegove supruge:  Marija Geml, Ljubica Jović i Tanja Verdonik.

U varaždinskom HNK, u ulozi oca možete vidjeti Stojana Matavulja, koji je ujedno i redatelj predstave, dok njegovu suprugu igra Mirela Brekalo.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE