Naslovnica > PREDSTAVE > Snježna kraljica

Snježna kraljica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Snježna kraljica, no ne sljemenska već Andersenova, stiže u Viroviticu pod redateljskom paskom Draška Zidara.
autorski tim funkcija
Hans Christian Andersenautor predloška
Igor Savinskladatelj
Ana Majhenićkoreograf
Draško Zidarredatelj

Snedronningen ili Snježna kraljica jedna je od najduljih i najhvaljenijih bajki Hansa Christiana Andersena, objavljena 1845. godine.

Tema joj je vječna borba dobra i zla, koju će iskusiti i dvoje najboljih prijatelja, djevočica Gerda i dječak Kai.

Bajka o Snježnoj kraljici, Kaiu i Gerdi, o demonskom ogledalu, ružama i snijegu, jednom zaleđenom i jednom plamtećem srcu, ispričana je kroz sedam priča, od kojih svaka obiluje porukama, poukama, neobičnim likovima i slikama, fantastičnim ali i realističnim elementima i emocijama.

Prva nas priča upućuje u povijest nastanka demonskog ogledala čiji će komadić završiti u Kaievu srcu i oku, dovesti do njegove transformacije i pokrenuti zaplet. Priroda je demonskog ogledala, uratka samog Vraga, u iskrivljavanju, prenaglašavanju i transformaciji reflektirane slike.  Sve lijepo i dobro, u njemu se ogledalo ružnim i zlim, a sve ružno i zlo, postaje još naglašenije. Kada su ga vražji učenici željeli približiti Raju s ciljem ismijavanja anđela i Boga, ono se razbilo u tisuće sitnih komadića koji su se raspršili zemljom i dospjeli u mnoga ljudska srca, čineći ih hladnima poput leda.

Od druge do sedme priče, kronološkim se redom niže pripovjest o Kaiu i Gerdi, nerazdvojnim prijateljima iz velikog grada, koji su većinu vremena provodili zajedno, igrajući se na svojim balkonskim vrtovima u kojima su, uz povrće, rasli i opjevani grmovi crvenih ruža.

Dječju idilu i nježno prijateljstvo prekidaju komadići đavoljeg ogledala koji se zabijaju u Kaievo oko i srce, trenutno promijenivši njegovu osobnost i ponašanje. Kai postaje okrutan i hladan, racionalan i logičan. Uništava vrt, ismijava baku, ponižava Gerdu. Jedino čemu se divi, u čemu vidi smisleno savršenstvo je snježna pahuljica gledana kroz povećalo. Postavši nezadovoljan svim i svakim, Kaj se jedne zime prepušta zavodljivosti  Snježne kraljice koja ga odvodi u svoji dvorac sazdan od hladnoće, leda i snijega. Snježna će ga kraljica poljubiti dva puta. Jednom da zaboravi Gerdu, svoju obitelj i djetinjstvo, drugi put kako bi postao otporan na izvanjsku, ali i vlastitu unutrašnju hladnoću.

Gerda kreće u potragu za Kaiom, noseći sa sobom istinsko prijateljstvo, hrabrost i odlučnost, bezuvjetnu ljubav, toplo, neiskvareno i ubrzano srce. Ispituje sve i svakoga jesu li ga vidjeli. Pa i rijeku u kojoj se, po nagađanjima sugrađana, Kai utopio. Gerda joj u zamjenu za Kaiev život nudi svoje nove crvene cipelice. No, rijeka joj ih vraća i odvodi ju do sljedeće postaje u priči: do stare i osamljene žene koja zna čarati, u čijem je vrtu prepunom cvjeća vječno ljeto. Ona začara Gerdu i sakrije sve ruže u vrtu kako ju ne bi podsjetile na Kaia i potaknule na nastavak puta. Ali zaboravlja na ružu koja ukrašava njezin šešir i koja će biti dovoljan podsjetnik za Gerdu. Njezine tople suze čežnje za Kaiom potaknut će ruže na ponovno nicanje, a nju pokrenuti na daljnje traganje na kojem susreće vrana koji ju uvjerava kako je njezin prijatelj postao kneginjin dugo tražen i priželjkivan suprug. Uz vranovu pomoć, Gerda dolazi do kneginje ali ni tamo ne pronalazi svog prijatelja. Dirnuti njezinom pričom o Kaiu, njihovim pijateljstvom i Gerdinom odlučnošću da ga pronađe, kneginjica i knežević ju opremaju za nastavak puta. Topla odjeća i zlatna kočija privući će razbojnike koji će ju orobiti i zarobiti. Svojom naravi i opetovanom pričom o razlogu svog nezaustavljivog putovanja, Gerda će pridobiti naklonost Male razbojnice te će u društvu njezinog soba Jelenka krenuti u smjeru Snježnog pola, prema otoku Spitsberg na kojem je ustoličena Snježna kraljica. Usput se zaustavljaju dva puta, prvo kod stare Laponke, koja na listu suhog bakalara ispisuje poruku mudroj i moćnoj Čuhonki, a potom kod Čuhonke, koja može upravljati vjetrovima i spremati brojne napitke. Ona otkriva tajnu Gerdine snage, potrebne za nastavak puta i ispunjenje misije: ta se tajna nalazi u Gerdi samoj, u njezinom toplom, dobrom i neiskvrenom srcu. Nakon uklanjanja još nekoliko prepreka, Gerda pronalazi smrznutog, otupljenog i beživotnog Kaia, opčinjenog riješavanjem izazova koji mu je postavila Snježna kraljica: ukoliko od komadića leda složi riječ vječnost, postat će „svoj gospodar“ te zauzvrat dobiti „čitav svijet“ i „par novih klizaljki“. Kai isprva ne prepoznaje Gerdu, no ona zagrljajem i toplinom suza radosnica otapa njegovo zaleđeno srce, a poljupcima mu vraća vitalnost i životnu radost. Dječak i djevojčica se vraćaju kući gdje je sve ostalo isto. Sve osim njih. Kaieva baka poantira priču citirajući rečenicu iz Matejevog evanđelja da samo oni nalik djeci mogu doseći Kraljevstvo nebesko.

Snježna kraljica doživjela je svu silu adaptacija, kako onih filmski i televizijskih, tako i radijskih, a najnovija domaća na daske Kazališta Virovitica stiže u režiji Draška Zidara.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE