Login za korisnike

Snajper

Troje mladih preispituje uzroke svog nezadovoljstva društvom i motive koji ih pokreću na promjenu, pa makar ona bila i atentat na predsjedničkog kandidata. Napisao Damir Karakaš, režira Franka Perković.

***

Književnik i karikaturist Damir Karakaš (1967.) kao dramatičar je debitirao 2009. godine tekstom Skoro nikad ne zaključavamo, što ga je u sklopu omnibusa Zagrebački pentagram u ZeKaeMu režirao Paolo Magelli.

Drugi njegov dramski tekst, Snajper, napisan je za istu pozornicu, a režija je povjrenea Franki Perković.

Radnja je, kako kaže službena najava, slijedeća:

Prazan i napušten stan. Vrijeme je političke kampanje. Muki i njegova trudna djevojka Sunčica trebaju izvršiti naručeno ubojstvo predsjedničkog kandidata kako bi zaradili za odlazak u Pariz, koji za njih postaje mitsko mjesto ostvarenja boljih prilika, nasuprot neperspektivnoj slici stvarnosti i “naciji luzera” iz koje žele pobjeći. U njihov plan umiješa se Student, rezignirani pacifist, čija pomirljiva uvjerenja pokazuju tek ostatke bunta i želju da se raskine s konvencijama društva. Troje pripadnika mlađe i izgubljene generacije preispituje uzroke svog nezadovoljstva društvom i motive koji ih pokreću na promjenu. Idealistična borba za “pravednije društvo”, potreba za revolucijom, sebični materijalistički razlozi i osobne frustracije isprepleću se u motivu snajpera čiji hitac treba ubiti visokog dužnosnika, pri čemu snajper služi kao metaforički prikaz obračuna s društvom i sa samim sobom.

Snajperom će baratati Vedran Živolić (Muki), Hrvojka Begović (Sunčica) i Frano Mašković (Student).

autorski tim
Lana Cavarautor grafičkog oblikovanja
Dina Vukelićasistent dramaturga
Damir Karakašautor teksta
Siniša Ilićscenograf
Željko Začekšaptač
Mara Bratošfotograf
Stella Švacov Miletićinspicijent
Franka Perkovićredatelj
Aleksandar Sale Čavlekoblikovatelj svjetla
Doris Kristićkostimograf
Goran Ferčecdramaturg

izvođači
Frano MaškovićStudent
Hrvojka BegovićSunčica
Vedran ŽivolićMuki

Odgovori