Search
Close this search box.

Bajka o zlatnoj ribici

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Puškinova poučna poema o razornim učincima pohlepe, na scenu Zagrebačkog kazališta lutaka stiže u režiji Zorana Mužića.
autorski tim funkcija
Kosovka Kužat Spaićautor adaptacije
Đurđa Kunejkoreograf
Aleksandar Sergejevič Puškinautor predloška
Mojmir Mihatovscenograf
Gordana Krebeljautor lutaka
Igor Karlićskladatelj
Zoran Mužićredatelj

Priča o ribaru i ribici ili u izvorniku Сказка о рыбаке и рыбке, poema je, odnosno, bajka je u stihovima Aleksandra Sergejeviča Puškina iz 1833. prvi put objavljena u literarnom časopisu Biblioteka dlya chteniya, dvije godine nakon nastanka.

Vrlo je slična ruskoj narodnoj bajci Pohlepna stara žena, kao i bajci braće Grimm Ribar i njegova supruga, a njezin je sadržaj slijedeći:

Stari ribar i njegova supruga godinama žive u neimaštini. Jednog dana stari ribar u mrežu ulovi zlatnu ribicu, koja mu obeća ispuniti svaku želju ukoliko je pusti natrag na slobodu. Ribar se prepadne ribe koja govori i vrati je natrag u more, a na povratku kući sve ispriča supruzi. Ova se pak razbijesni zbog propuštene prilike i potjera supruga natrag na more s nalogom da od ribice zatraži novo korito. Ribica mu rado ispuni želju, što u ribarevoj ženi rasplamsa pohlepu, pa mu sutradan naloži da od ribice zatraži novu kuću. Kad i ta želja bude ispunjena, žena zatraži palaču, potom plemićki status, zatim da vlada cijelom provincijom, potom da postane carica i konačno vladarica mora, ne bi li joj ribica zauvijek služila. Pri svakom od navedenih zajtheva more je sve uzburkanije i nemirnije, a kad starac isplovi ne bi li ribici prenio posljednju želju, gotovo da od buke mora više ne čuje ni sam sebe. Ribica mu na izrečenu želju ne uzvrati ničim već samo zaroni, a starca na povratku kući dočeka ista ona oronula kućica s početka priče, pred kojom njegova žena sjedi uz staro, polomljeno korito...

Puškinova poema doživjela je brojne adaptacije, među kojima je najpoznatija ona baletna iz 1866. - Le Poisson doré , koju je na glazbu Ludwiga Minkusa koreografirao Arthur Saint-Léon, dok su u Zagrebačkom kazalištu lutaka odlučili posegnuti za dramatizacijom svoje dugogodišnje djelatnice i nekadašnja ravnateljica Dramskoga kazališta Gavella, Kosovke Kužat Spaić.

Režiju potpisuje - Zoran Mužić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE