Login za korisnike

Srce boksača

Što mogu imati zajedničko jedan šesnaestogodišnjak optužen za krađu motora i ostarjeli boksač, a koji nisu djed i unuk? Odgovor potražite u virovitičkom kazalištu.

***

U staračkom domu susreću se Leo, umirovljeni boksač, te Jojo, šesnaestogodišnjak koji se u domu našao preko svoje volje – nakon što je priznao krađu motocikla, kažnjen je tako što mora odraditi nešto društveno korisno, tj. obojati Leovu sobu. Leo ispočetka ne komunicira, glumi da je senilan kako bi ga Jojo ostavio na miru, no nakon što Jojo, pričajući o svojim problemima i brigama, kaže da je krađu priznao samo da bi spasio od kazne vođu bande, starac u nesuđenom delikventu prepoznaje zapravo pristojnog dečka... Njih dvojica počinju razgovarati i zbližavaju se, a u društvu koje niti jednog ni drugog ne shvaća ozbiljno, Leo ne dozvoljava Jojou da sklizne potpuno u buntovništvo i spašava ga od glupih ispada, dok Jojo pomaže Leu da pobjegne iz staračkog doma...

Sadržaj je to drame Srce boksača koja je praizvedena 1996. u poznatom berlinskom GRIPS teatru, kazalištu posvećenom radu za djecu i mlade.

Autor Lutz Hübner njemački je glumac, pisac i redatelj, jedan od najpoznatijih suvremenih autora tekstova za djecu i mlade. Za svoj rad dobio je brojne nagrade, među njima i Jugendtheaterpreis, najznačajnije priznanje germanskog govornog područja za tekst namijenjen mladima, kojeg je osvojio upravo za ‘Srce boksača’.  Osim tog komada, u Hrvatskoj su izvedene ‘Brijačice’ u Maloj sceni te ‘Gretica’, također u Kazalištu Virovitica.

autorski tim
Lutz Hübnerautor teksta
Dražen Ferenčinaredatelj

izvođači
Draško Zidar
Mladen Kovačić

Odgovori