Naslovnica > PREDSTAVE > Ljubav i tijelo

Ljubav i tijelo

GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tekstovi Rimbauda, Pasolinija, Artauda, Eliota i Whitmana, uz glazbu Alexandera Balanescua i u interpretaciji Pippa Delbona.

Talijanski redatelj Pippo Delbono sa svojom je kompanijom gostovao na Festivalu svjetskog kazališta (FSK) još 2005. godine, predstavom Tišina , tri godine kasnije je u Rijeci, na Festivalu malih scena i nagrađen za predstavu  Ova divlja tama, a lani je podijeli i publiku i kritiku UBU nagradom ovjenčanom Poslije bitke.

Za njegovo treće ukazanje na domaćim scenama, selektori FSK odabrali su svojevrsni mash-up poetskog recitala i koncerta, što ga je Delbono još 2011. realizirao s Alexanderom Balanescuom, a iz kojeg je proizašao i hvaljeni film Amore carne premijerno prikazan na 67. Venecijanskom biennalu. Razlog je tog odabira možda i činjenica da je Delbono upravo s Amore e carne gostovao na ovogodišnjem festivalu u Avignonu.

Sam naslov Delbono je preuzeo od Rimbauda, čiji stihovi, zajedno s onim Pasolinija, Artauda, Eliota i Whitmana, čine tekstualnu podlogu za njegov susret s Balanescuovom violinom, koja - kaže - zvuči kao "krici duše".

U pozadini je cijelog projekta, kao i uvijek kod Delbona, jedna posve intimna priča. Delbonov je otac, kaže, svirao violinu svake večeri po povratku posla, potvrđujući tako rodbinsku vezu s velikim Nicolom Paganinijem. Violinu je poslije, pritisnut neimaštinom, prodao, a Delbono je zvuk vlastitog djetinjstva ponovno pronašao tek u bolno angažiranoj svirci Alexandera Balanescua.

Službena najava kaže kako je posrijedi "četveroručni koncert između smrti i želje da se živi, posvećen živima, ali odsutnima, onima koji su već napustili ovaj svijet".

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter