Search
Close this search box.

IKS Festival 2013

Od 3. do 12. rujna Split će po drugi put biti domaćin Međunarodnog festivala suvremenog kazališta. Uz bogat izvedbeni program s naglaskom na inovativni teatar Mediterana, očekuju vas i okrugli stolovi, filmske projekcije i još puno toga...

Drugo izdanje IKS festivala - Međunarodnog festivala suvremenog kazališta, odvijat će se u Splitu od 3. d0 12. rujna na nekoliko pozornica – Amfiteatar Multimedijalni kulturni centar | Dom mladih, Gradsko kazalište lutaka, Gradsko kazalište mladih, Galerija umjetnina i u Dioklecijanovim podrumima u kojima će se, u suradnji sa Festivalom Perforacije, održati Noć performansa.

Ovogodišnja selekcija prikazuje projekte visoke izvrsnosti i međunarodne suradnje u mediteranskoj regiji kroz specijalni program - Putevima kazališta inovacije na Mediteranu te prikazuje neke od najvećih aktualnih hitova suvremenog kazališta iz europskih metropola, s posebnim naglaskom na mediteranske, talijanske i španjolske regije.

MOTUS

Ovogodišnji kazališni program IKS festivala započinje predstavom Too late! poznate talijanske kazališne skupine Motus, specifičnog interdisciplinarnog, dramaturškog izraza i neobičnog iščitavanja Sofoklove Antigone kroz igru talijanske glumice Silvije Calderoni i srpskog glumca Vladimira Aleksića. Kazališna kompanija Motus, jedna je od cjenjenijih razvojnih i istraživačkih kazališnih skupina u Italiji - teatro di ricerca – koja je od '91 zajedno sa organizacijama sličnih poetika (Fanny & Alexander, Teatrino Clandestino i Masque Teatro) gradila pozitivno okruženje nove kulturne scene koja se žestoko opirala mainstreamu, a danas zaokružuje ono što nazivamo već fenomenom novoga talijanskog kazališta, odnosno fenomeno teatrale romagnolo. Riječ je  o specifičnom alternativnom kazalištu nastalom u subkulturi squotova, okupiranih underground prostora sjeverne talijanske regije Emilia Romagna.

INTEATRO

Predstavljanje puteva kazališta inovacije nastavlja se gostovanjem španjolske skupine Erre que erre s plesnom predstavom Hoogerman u sklopu projekta Putevi plesa u suradnji sa Hrvatskim institutom za pokret i ples i Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske, a potom i selekcijom INTEATRO Festivala iz Ancone, važnog središta talijanske eksperimentalne umjetnosti s tridesetrogodišnjom praksom promocije i distribucije suvremenih izvedbenih praksi na Mediteranu i šire.

HOOGERMAN

Okosnica projekta Putevima kazališta inovacije na Mediteranu jest održivost suvremene kazališne scene u kontekstu lokalnog i regionalonog razvoja na području Dalmacije. Želja nam je, svake godine, kvalitetnim programom, koprodukcijama i prezentacijom stvoriti platformu kroz koju želimo educirati i senzibilizirati lokalnu splitsku publiku po pitanju raznovrsnosti suvremene europske kazališne umjetnosti, s posebnim naglaskom na mediteranske regije – Italija i Španjolska - s kojima dijelimo slične običaje i vrijednosti.
Da ne bismo pomislili da „europska misija“ programskog sadržaja odjednom donosi nešto strano, nikad prije viđeno, volimo smatrati da se taj socijološki kontekst ne dijeli samo na odnos periferije i centra nego iz regionalnih potreba, održavanjem kolektivne memorije jedne države, i drugog po veličini grada Hrvatske, u tranziciji.”, kaže selektorica festivala Nela Sisarić.

Istodobno sa mediteranskim programom, festival donosi i dvije srpske produkcije – Predstavu u stanu mladog redatelja Marka Manojlovića i novu produkciju Parobrod teatra, centra za nezavisnu kulturu iz Beograda - U samoći pamučnih polja.

PREDSTAVA U STANU

6. rujna na sceni Amfiteatra u Domu mladih | Multimedijalnom kulturnom centru, IKS festival će  ugostiti Kazalište Hotel Bulić s predstavom Rekvijem za organe, novom uspješnicom redateljice, glumice i producentice Senke Bulić, a prema djelu Antonina Artauda. Svakako, ovaj ekperiment, spoj suvremenog glumačkog izraza, plesa i glazbe, s kojim trojac Senka Bulić, Ivana Jozić i Damir Martinović Mrle oživljavaju Artaudovu filozofiju buke i teatra tijela, potpune slobode i kreacije, nikako ne smije propustiti.

kazaliste hotel bulic

Prepoznatljivim stilom istraživačko kazalište Teatar Rubikon donosi queer katoličku dramu Coito ergo sum, opjevavanje Filozofije u budoaru, još uvijek kontroverznog i provokativnog pisca Markiza de Sadea u opernoj formi kao svoj doprinos ulasku Hrvatske u Europku uniju, a kroz fraktalnu filozofiju sve mu se više približava splitski Fraktal falus teatar projektom Victimize koji istražuje odnos zapadne kulture prema patnji te odnos zlostavljanih i zlostavljača postavljajući na scenu istinite priče i događaje.

Fraktal falus teatar specifično je alternativno, suvremeno kazalište koje ne dobiva potporu Ministarstva kulture jer nije upisano u Očevidnik kazališta, u registar umjetničkih organizacija koje obavljaju profesionalanu kazališnu djelatnost, iako se udruga bavi novim kazališnim praksama već punih dvadeset godina. Koliko je Očevidnik kazališta pospješio kazališnu praksu, njenu izvrsnost na hrvatskoj sceni, koja je njegova primjena, ali i nedostaci pričat će se na tribini u Domu mladih 10. rujna s početkom u 19 sati na sceni Amfiteatra. Tribina se organizira u suradnji sa internet portalom za izvedbene umjetnosti Teatar.hr i Mrežom izvedbenih umjetnosti kroz Festival Perforacije koje donose i dva rezidencijalna projekta umjetnika Marka Markovića i Antonia Grgića te umjetnički događaj Noć performansa koji će predstaviti lokalne splitske umjetnike ali i umjetnike iz šire hrvatske regije.

Plesna decentralizacija kulturne proizvodnje i distribucije provodi se u sklopu projekta Nomad on the road (Nomadska plesna akademija) u partnerstvu s Danima suvremenog plesa Varaždin u sklopu kojeg će biti prikazan novi rad mlade koreografkinje i plesačice Ine Sladić.

SKROZ

Orgazmička predstava Šuma drvo skoro skroz, kolektiva SKROZ, u režiji Nore Krstulović i Vedrana Peternela započeti će i svršiti u Gradskom kazalištu mladih prema kultnoj knjizi američke underground autorice Nin Andrews, The Book of Orgasms i postaviti pitanje može li jedan orgazam promijeniti tijek ljudske povijesti?

Alternativna umjetnost, ona koja se bori protiv logocentričnosti i ideologije, a zagovara istraživanje i razvoj, progovara i off scenom u koju je IKS festival ove godine uvrstio Dadante  - udrugu za razvoj eksperimentalne umjetnosti s posebnim ciljem – Odlučna bitka za genij Splita! i anarho scenu Darka Pivca, aktivista i umjetnika popularnog ratnog Bountya s predstavom Anarh 1904 – 2012, koja će zasigurno probuditi živopisan duh specifičnog kvarta, starog splitskog naselja Varoša i progovoriti o životu današnjeg puka, onog suvremenom, radikalnog a u predstavi pričat ćemo o NATOu, EU i religiji.

Za filmofile IKS festival je pripremio posebnu filmsku poslasticu - dokumentarni film o plesnoj umjetnici i koreografkinji Pini Bausch  - Pina Wim Wendersa.

 

PROGRAM:

3. RUJAN  |TOO LATE! Motus (Italija)
Amfiteatar MKC Split | Dom mladih, 21:00

4. RUJAN  |HOOGERMAN, Erre que erre danza (Španjolska)
Gradsko kazalište lutaka, 19:00
U SAMOĆI PAMUČNIH POLJA, Parobrod  (Srbija)
Galerija umjetnina Split, 21:00

5. RUJAN  |INTEATRO FESTIVAL (Italija)
L’UOMO PERFETTO Compagnia Mara Cassiani
HAND PLAY  7 -8 chili

Gradsko kazalište lutaka, 19:00
PREDSTAVA U STANU, Marko Manojlović (Srbija)
Kružićeva 4, 21:30

6. RUJAN   |REKVIJEM ZA ORGANE  Kazalište Hotel Bulić (Hrvatska)
Amfiteatar MKC Split |Dom mladih, 21:00

7. RUJAN   |INA SLADIĆ (Hrvatska)
Amfiteatar MKC Split|Dom mladih, 21:00

8. RUJAN   |COITO ERGO SUM, Teatar Rubikon  (Hrvatska)
Amfiteatar MKC Split|Dom mladih, 21:00

9. RUJAN  | ŠUMA, DRVO, SKORO, SKROZ, Skroz (Hrvatska)
Gradsko kazalište mladih, 19:00
MARKO MARKOVIĆ Konfrontacije
Galerija MKC Split | Dom mladih, 21:00

10. RUJAN |tribina Očevidnik kazališta – njegova primjena i nedostaci
Mreža izvedbenih umjetnosti
 , Amfiteatar MKC Split | 19:00
VICTIMIZE, UZGON Fraktal falus teatar (Hrvatska)
Amfiteatar MKC Split | Dom mladih, 21:00

11. RUJAN |plesni film PINA Wim Wenders
Amfiteatar MKC Split | Dom mladih, 20:00
ANTONIO GRGIĆ Sjene
Trg Franje Tuđmana | 22:00

12. RUJAN   NOĆ PERFORMANSA, Perforacije Festival
Dioklecijanovi podrumi, 22:00

Ulaznice se mogu kupiti u Staroj gradskoj vijećnici u centru grada od 18:00 – 22:00 (od 21. kolovoza)  i sat vremena prije predstave na blagajni kazališta
Ulaznica 30 kuna
Abonman 200 kuna

Mjesta izvedbe :
GKM Gradsko kazalište mladih, Prokurative
GKL Gradsko kazalište lutaka, Matošića ulica 3
MKC Split / DOM MLADIH, Savska bb
telefon:  091 5292034 Sanela Marković, 099 675 6869 Nela Sisarić

 

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE