Search
Close this search box.

Bračna mjenica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Poduzetnik koji kći želi zamijeniti za lukrativni ugovor, potencijalni investitor i ženik iz Kanade i odriješita, u siromaha zaljubljena mladica, glavni su likovi Rossinijeva kazališnog prvijenca što ga za INK i Operu bb režira Snježana Banović.
autorski tim funkcija
Gaetano Rossilibretist
Gioachino Rossiniskladatelj
Vladimir Kranjčevićdirigent
Dženisa Medvedec Pecotićkostimograf
Snježana Banovićredatelj
Dario Družetaoblikovatelj svjetla
Dinka Jeričevićscenograf
izvođači uloge
Blanka TkalčićClarina
Dali MorSlook
Goran GrčićEdoardo Milford*
Leon KoševićNorton
Lidija Horvat-DunjkoFanny
Ronald BrausTobia Mill
Siniša GalovićEdoardo Milford*

Otac koji planira udati kćer usprkos njezinu protivljenju, učestali je motiv u opernom svijetu - od Prodane nevjeste  do Arabelle, uz sporednu ulogu u primjerice Tancredi i La donna del lago.

No prije no što je potpisao potonja dva naslova, Gioachino Rossini isti je motiv iskoristio i u svojoj debitantskoj operi, La cambiale di matrimonio, koju je navodno napisao u samo nekoliko dana kad mu je bilo tek 18 godina. Opera je praizvedena 3. studenog 1810. u venecijanskom Teatro San Moisè i brzo se prometnula u hit i temelj velike Rossinijeve karijere, koji je duet Dunque io son poslije, u skladu s običajima svog vremena, reciklirao u Seviljskom brijaču. Reciklirana je, doduše, i sama uvertira koju je Rossini napisao još kao student  Liceo Musicale u Bolonji, a koja je se danas nerijetko nađe na koncertnim repertoarima.

Libreto što ga je napisao Gaetano Rossi bazira se na farsi Camilla Federicija iz 1791. i prethodnom libretu Giuseppea Checcherinija za operu Il matrimonio per lettera di cambio Carla Coccie iz 1807., a njegova je priča slijedeća:

U Londonu 18. stoljeća, poduzetnik Tobias Mill odlučuje udati kći Fanny za Slooka, svog poslovnog partnera iz Kanade, u zamjeni za izdašanu 'odštetu', odnosno bračni ugovor. Fanny se braku, očekivano protivi, između inog i zato jer je u vezi sa siromašnim Edoardom Milfortom. Kako to već biva s opernim junakinjama bez majki, Fanny će u izbjegavanju neželjenog braka pomoći sluge Norton i Clarina, a samom će Slooku - vrlo netipično za opere - nakon pristojnog odbijanja zaprijetiti i žestokim nasiljem ustraje li u namjeri da je oženi. Slook će, međutim, ustuknuti, tek kad mu Milfort obznani kako je Fanny već 'pod hipotekom'. No, odustajanje od dogovorenog braka neće biti po volji ocu Millu koji će nesuđenog ženika izazvati na dvoboj, da bi nakon još nekoliko obrata i Slookove odluke  da Milforta imenuje svojim nasljednikom, priča bila privedena sretnom kraju.

U inscenaciji što je u produkciji INK i Opere bb, potpisuje Snježana Banović, ovom je zapletu dodan i Master of ceremonies, koji, kaže službena najava, "ima vrlo važnu ulogu u teško stečenom zajedništvu ove šarolike grupe i konačnom sretnom završetku cijele priče".

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE