Manola

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Od ideje da se knjiga dovede u dalmatinske luke, do predstave o tome krojimo li vlastitu sudbinu, ili lutkarska predstava za odrasle od žena, o ženama, a za sve.
autorski tim funkcija
Anela Borčićautor predloška
Ivan Farkašscenograf
Ivan Farkašautor lutaka
Mark Verhoefoblikovatelj svjetla
Marijana Mikolčićproducent
Drago Dolencscenograf
Drago Dolencautor lutaka
Morana Dolencredatelj
Dean Trdakdramaturg
Morana Dolencscenograf
Morana Dolencautor lutaka
Dina Đukaredatelj
izvođači uloge
Dina Đuka
Morana Dolenc

Projekt Brod knjižara - Brod kulture već nekoliko godina dovodi knjige u dalmatinska mjesta u srcu turističke sezone, a prije tri godine proširen je i vlastitim izdavačkim projektom 20+1 najbolja priča za ljeto.

Upravo je lanjska zbrika tako izdanih priča, točnije u njoj objavljena Manola viške autorice Anele Borčić, poslužila kao inspiracija za istoimenu predstavu autorsko-izvođačkog dvojca Morana Dolenc i Dina Đuka. Tako je jedan kulturni projekt porodio još dva, dokazujući na najbolji način kako poduzetništvo u kulturi treba - poticati.

Predstava Manola prvenstveno se obraća odrasloj publici u želji da se osvijeste  životna pitanja koja se iz generacije u generaciju iznova ponavljaju i na koja se gotovo ciklički traže ispravni odgovori. No čini se da jedno pitanje zauvijek ostaje neodgovoreno. Ne krojimo li ipak sami svoju sudbinu? 

U tom kontekstu, lutkarska umjetnost cjelokupnoj priči otvara novu dimenziju propitivanja životnih tema na koje je teško pronaći prave odgovore, ili kako kažu autoricee "daruje slobodu poigravanja životnim sudbinama likova, a emocije i stanje duha svijesti u jednoj realnoj životnoj priči podiže na gotovo nadrealnu razinu".

Jedan od glavnih motiva predstave Manola najbolje opisuju riječi urednika edicije 20+1 jedna priča za ljeto Lidije Dujić i Ludwiga Bauera: ''Gotovo je sigurno Morana Dolenc u priči Manola Anele Borčić zaustavila pogled na rečenici: Pred očima mi počnu bljeskati stare fotografije - ja u šetnji, ja na rođendanu, u crkvenom zboru, na maloj maturi.na vjenčanju. I to ja koja sam ona, prepolovljena i dvostruka. Iz te je rečenice Morana odmah mogla izvesti generacije žena - sobnih bića što se ovijaju oko stabla majčinstva u polumraku aseptičnih primaćih soba i grade propadljive ženske mostove prema drugima. Takva žena - uvijek (na)vođena - u tekstu umnožena izvan vlastite kontrole, priziva lutku koja jedina sasvim prirodno rastjelovljuje i utjelovljuje.''

Za domaće prilike prilično rijetka biljka, lutkarska predstava za odrasle, Manola će premijerno biti izvedena na Visu.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE