Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Što se zbiva s ‘Malom scenom’?

Što se zbiva s ‘Malom scenom’?

Da kazalištu 'Mala scena' prijeti zatvaranje znaju već i vrapci na grani, no tome, kao i gradonačelnikovim obećanjima usprkos, situacija se i dalje ne miče s mrtve točke. Kronologiju recentnih zbivanja u toj kafkijanskoj sapunici donosi otvoreno pismo Vitomire Lončar.
Share on facebook
Share on twitter

Nakon cjelogodišnje bitke s Uredom za kulturu Grada Zagreba te svom silom inspekcija koje su u to kazalište po anonimnim prijavama stizale kao na tvorničkoj traci, Mala scena odaslala je u svibnju na brojne adrese otvoreno pismo u kojem se navodi kako im nakon uspješnih 25 godina rada, prijeti otpuštanje preostala četiri zaposlenika i zatvaranje.

Uslijedila je potom i tiskovna konferencija u samom kazalištu, na kojoj je cijeli slučaj detaljno objašnjen, a zatim je na red došla i još jedna runda fabriciranja iz spomenutog gradskog Ureda.

No, brojne reakcije domaćih i inozemnih uglednika, kao i publike, a koje u formi pisama podrške još uvijek stižu na adresu Male scene, na koncu su ipak prilile gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića da u HTV-ovoj emisiji Hrvatska uživo, 21. lipnja obeća kako zatvaranje kazališta neće dozvoliti, te kako će Grad svoja dugovanja prema kazalištu promptno riješiti.

No, to ne samo da se do danas nije dogodilo, već su se zaredale brojne nove kafkijanske epizode što ih je u svom novom blogu, a u formi otvorenog pisma gradonačelniku, pobrojala Vitomira Lončar.

Pismo u kojem među inim stoji:

Poštovani Gradonačelniče, u utorak 2. srpnja 2013. godine, na sudu sam oslobođena i zadnje optužbe da kazalište Mala scena vodim suprotno zakonima RH. Ni jedna inspekcija koja je u 14 mjeseci prošla kroz Malu scenu (većina njih po anonimnoj prijavi) nije utvrdila ni jednu nepravilnost, poslovne knjige su nam besprijekorno vođene, svi ugovori ispoštovani, nemamo dugove prema dobavljačima, sva sredstva (ne samo ona poreznih obveznika) utrošena su namjenski, program smo izvršili u potpunosti bez ijedne promjene, štoviše, premašili smo ga. Također valja reći da ste 8. veljače 2013. godine Vi osobno potpisali dokument da Mala scena nije nenamjenski trošila sredstva u 2011. godini.  Za sve postignute rezultate «nagrađeni» smo obustavom isplate novca i, u konačnici, zatvaranjem kazališta.

Ured za obrazovanje, kulturu i sport – DOKAZANO – nije radio prema zakonima, zaposlio je suprotno natječaju tog istog Lušetića koji je već 2003. oštetio Državni proračun kao direktor Pula Film Festivala za 1,8 milijuna kuna, na dan 31. srpnja 2012. bio je na popisu «Linićevih dužnika» s dugom od 36 tisuća kuna, dijelio je sredstva, sasvim sigurno uz blagoslov pročelnika Lovrića i šefa računovodstva Vukelića, bez jasnih kriterija skrivajući se iza Vijeća koji su fikusi i čije odluke nisu obvezivale nikoga. Niti obvezuju.

Kulturu Grada Zagreba vode ljudi bez kompetencija za taj posao i uništavaju, prema vlastitim, poremećenim kriterijima ono o čemu ne znaju ništa. Nemaju strategije, nemaju sustav adekvatne evaluacije, nemaju znanja, a niti volje ni želje za unapređenjem sustava.

...u cijelosti možete pročitati ovdje.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE