Search
Close this search box.

Così fan tutte

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Mozartova opera koja već u naslovu tvrdi kako su sve žene nevjerne i prevrtljive, na Dubrovačke ljetne igre stiže u režiji britanske mezzo-sopranistice Sally Burgess.
autorski tim funkcija
Gilmour Oliverdirigent
Sally Burgessredatelj
Charles Phuscenograf
Charles Phuoblikovatelj svjetla
Matthew S. Rogerspomoćnik dirigenta
Ekaterina Venchikovakorepetitor
Aljoša Lečićkorepetitor
Mišo Mihočevićproducent
Lorenzo da Pontelibretist
Zrinka Petrušanecinspicijent
Robert Bošković Žarakasistent redatelja
Wolfgang Amadeus Mozartskladatelj

Così fan tutte, ossia La scuola degli amanti odnosno Tako sve čine ili škola za ljubavnike je opera buffa na talijanskom jeziku što ju je skladao Wolfgang Amadeus Mozart (K. 588) na libreto Lorenza Da Ponte. Bila je to njihova treća suradnja, nakon Le nozze di Figaro i Don Giovanni, a zanimljivo je da je De Ponte naslovnu rečenicu ove opere već iskoristio u prvom činu Figrova pira.

Opera je praizvedena u bečkom Burgtheateru 1790. godine, a njezin je reprizni niz prekinula smrt cara Joispa II, pa je doživjela tek četiri uzastopna izvođenja. Nakon obaveznog razdoblja žalovanja, na red su došle još dvije izvedbe, a potom je Così nestala s pozornica, ponajviše zbog kontroverznosti teme i tvrdnje kako su žene nesposobne za vjernost.

U središtu radnje su dva para -  vojni časnici Ferrando i Guglielmo, te njihove zaručnice i ujedno sestre Dorabella i Fiordiligi. Mladići su uvjereni u vrline i vjernost svojih partnerica i kad se jednom prigodom istima i javno pohvale, njihov stariji i iskusniji prijatelj Alfonso izaziva ih na okladu tvrdnjom kako će u samo dan ili dva dokazati upravo suprotno.

Nakon što madi časnici prostanu, Alfonso uz pomoć sluškinje Dorabelle pokreće intrigu koja za cilj ima dokazati kako žene ne mogu biti vjerne. Na njegov nagovor dvojica časnika prvo će odglumiti da su pozvani natrag u jedinicu, a potom se vratiti zaručnicama maskirani u 'Albance', te ih uporno salijetati sve dok ove ne popuste i ne pristanu se udati za dojučerašnje strance. Fiordiligi će pri tom dulje oklijevati, no na koncu će i ona popustiti, a pred samo vjenčanje, Ferrando i Guglielmo razotkrit će spletku. Djevojke će potom, ponižene, moliti za oprost, pa će uz Alfonsovo likovanje, na koncu sve ipak završiti općim oporostom...

Cosi je standardnim naslovom na opernim repertoarima postala je tek nakon Drugog svjetskog rata, i danas je prema statističkim podacima, 11. na popisu najizvođenijih opera u svijetu.

U našoj Videoteci pogledati možte recentnu inscenaciju iste opere u režiji Michaela Hanekea, koju kritičari nazivaju najboljom produkcijom desetljeća, a na Dubrovačkim ljetnim igrama isti naslov režira gošća iz Velike Britanije - Sally Burgess.

Rođena u Južnoafričkoj Republici, Burgess je ostvarila međunarodnu  karijeru kao cijenjena mezzo-sopranistica i pedagoginja, prije no što je 2009. debitirala kao redateljica i to upravo s Cosi za English Chamber Opera. Dubrovačka produkcija bit će njezina četvrta režija, a nastaje u suradnji londonske Fondacije Music Without Frontiers, dubrovačke agencije Agevent i Dubrovačkih ljetnih igara, kao svojevrsni masterclass za mlade operne pjevače.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE