Naslovnica > VIJESTI > INFO > Edinburgh International Festival 2013

Edinburgh International Festival 2013

Probrali smo za vas neke od najzanimljivijih momenata iz bogatog ovogodišnjeg programa festivala koji se u Edinburghu zbiva od 9. kolovoza do 1. rujna. [FOTO+VIDEO]
Share on facebook
Share on twitter

Ovogodišnji Edinburgh International Festival bit će ujedno i pretposljednji u mandatu Johnatana Millsa, a on ga sam najavljuje ovako:

Operni program festivala otvara iznimno hvaljena produkcija Beethovenove jedine opere - Fidelio, koju je za Opéra de Lyon kreirao američki konceptualni umjetnik Gary Hill. Riječ je o iznimno kompleksnoj i tehnički zahtjevoj predstavi koja koristi virtualnu stvarnost i računalno generirane slike, te za koju kritičari diljem Europe tvrde da bi mogla biti rodonačelnica cijelog jednog novog oblika izvedbenih umjetnosti. Predstavom ravna nekadašnji šef frigent Zagrebačke filharmonije -   Kazushi Ono.

 

Slijedi double-bill frankfurtske opere - Didona i Eneja / Modrobradi, produkcija koju je režirao iznimno uspješni Australac na trajnom radu u Europi, te odnedavni novi ravnatelj Komische Oper - Barrie Kosky.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=h0vSIlbFaTw

Operni program zaključi će American Lulu, radikalna nova verzija nedovršene istoimene Bergove opere koju je osmislila i priredila austrijska skladateljica Olga Neuwirth.

[jwplayer mediaid="140982"]

Patti Smith i Philip Glass pripremaju pak Homage to Allen Ginsberg, dok će sam Glass sa svojim ansamblom reinterpretirati  Cocteauov film iz 1947. - La Belle et la Bête.

U plesnom programu glavnu će riječ i ove godine imati Scottish Ballet, a ključni segment njihova programa bit će praizvedba predstave koju za njih koreografira osnivač i umjetnički voditelj kompanije  La La La Human Steps  - Édouard Lock.

Od inozemnih gostiju Edinburgh će u plesnom programu predstaviti L.A. Dance Project novog ravantelja baleta pariške Opere, Benjamina Millepieda, te po prvi put u Europu dovesti korejski kolektiv YMAP (Your Media Arts Project), čiji su radovi inovativna kombinacija scenske izvedbe uživo s filmskim i video materijalom, te digitalnom tehnologijom.  Oni u Edinburgh stižu s predstavom Madame Freedom reinterpretacijom istoimenog korejskog filma iz 1950-tih.

Plesni će program zaključiti Don Quichotte du Trocadéro, kombinacija farse, burleske, commedie dell’arte, suvremenog plesa, filma i slapsticka, što je potpisuje José Montalvo.

Dramski program će, pak, uz golemi segment posvećen Samuelu Beckettu, predstaviti novi projekt kultne The Wooster Group nastao nakon njihove suradnje sa Royal Shakespeare Company o kojoj smo vam već pisali ovdje. Woosterovci su, naime, odlučili remiksirati jedan od slavnih trenutaka novije kazališne povijesti, Hamleta Richarda Burtona.

Naime, 1963. godine na snimanju filma Beckett, Richard Burton i Peter O' Toole kladili su se da će zaigrati hamleta u režiji Oliviera odnosno Johna Gielguda, jedan u New Yorku, drugi u Londonu. Rečeno - učinjeno, O'Toole je svoj dio nagodbe ispunio u režiji Lawrenca Oliviera u RSC, dok je Burton 'svog' hamleta zaigrao u New Yorku u Gielgudovoj režiji. Potonja je predstava i snimljena sa 17 kamera postupkom zvanim  Electronovision, a snimka je potom igrala samo dva dana u čak 2000 kino dvorana diljem Amerike. Producenti su se potom obvezali uništiti sve snimke predstave, no jedna je godinama kasnije ipak pronađena u burtonovoj garaži te objavljena prvo na VHS-u, a potom i na DVD-u i to pod nazivom 'Richard Burtons's Hamlet'.

Upravo tom snimkom, ali i cijelim kontekstom u kojem je nastala, njezinom recepcijom i svom silom drugih stvari The Wooster Group se poigrava u svom projektu kojeg je kritičar The Guardiana nazvao 'drskim napadom na Shakespearea, ali kazališnu povijest'.

Na programu su i tri predstave kojima će izvedbe u Edinburghu biti prve u Europi, među kojima i spektakularni Koriolan  u produkciji Narodnog umjetničkog kazališta iz Pekinga, u kojem uz jednog od najslavnijih kineskih glumaca, Pu Cunxina, nastupaju i dva vodeća kineska heavy metal banda, Miserable Faith i Suffocated! Režiju predstave potpisuje Lin Zhaohua.

Iz Čilea se na festival vraća Teatrocinema, s predstavom Histore d'amour  koji se također uklapa u trend produkcija koje kombiniraju video, animaciju, fotografiju i glazbu s izvedbom uživo, a brutalna je priča o zlostavljanju jedne žene.

Meredith Monk stiže pak sa svojim najnovijim projektom On Behalf of Nature, poetskom meditacijom o prirodi, a koju su američki kritičari nahvalili kao jedan od najboljih radova ove umjetnice.

Festival će, naravno, imati i dvije premijere. Prva od njih naslovljena je Leaving Planet Earth, a priprema je hvaljena škotska kompanija Grid Iron, čija je specijalnost kreiranje zahtjevnih ambijentalnih produkcija korištenjem svih raspoloživih tehnologija. Iznimka neće biti ni ova predstava, koja će počinjati okupljanjem publike u festivalskom konferencijskom centru, odakle će biti transportirana na 'novu Zemlju', ne bi li s tog novog planeta pomnije sagledala život na ovoj.

Druga će premijera biti scenska adaptacija Kafkina Preobražaja, a koju će potisati i izvesti tajvanska zvijezda Wu Hsing-kuo, čiji je solo Kralj Lear bio jedna od najvećih uspješnica prošlogodišnjeg festivalskog izdanja.

Sve navedeno ipak je tek mali dio golemog programa, koji u cijelosti proučiti možete ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE