Naslovnica > PREDSTAVE > Ja Buka

Ja Buka

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prvi autorski projekt Radovana Ruždjaka bavi se promišljanjem o odnosu čovjeka i tehnologije.
autorski tim funkcija
Tea Matanovićkostimograf
Tea Matanovićgrafički dizajn
Roman Bahatoblikovatelj svjetla
Aline Arlavi Šarkeziinspicijent
Daniel Biffeloblikovatelj zvuka
Radovan Ruždjakredatelj
izvođači uloge
Matija Kačan
Petar Banda

Sezona 2012/2013 ostat će zapamćena kao vjerojatno najsiromašnija u povijesti zagrebačog kazališta Trešnja. U njoj je to kazalište imalo tek jednu jedinu premijeru, i to nakon godinu dana pauze. Doduše, u istoj sezoni prve je izvedbe doživjela i Ja Buka, prvi autorski projekt Radovana Ruždjaka, no kazalište je iste najavilo kao pretpremijerne, dok je premijeru predvidjelo za rujan 2013!

Ja Buka je pak, kaže autor - nastala iz potrebe za promišljanjem kako funkcioniraju mehanizmi koje nas okružuju, i dosta samouvjereno negira mogućnost funkcioniranja umjetne inteligencije.

"U današnje vrijeme kada već trogodišnjaci koriste svu moguću tehniku (mobitele, računala, DVD uređaje, tablete), postavljamo si pitanje: mijenja li nas tehnika koja nepovratno i svakodnevno napreduje toliko da će nove generacije posve izgubiti potrebu za propitkivanjem i istraživanjem?

Ovom predstavom koja će metaforicki prikazivati i evoluciju čovjeka općenito i evoluciju svijesti današnjeg homo sapiensa poticat ćemo kritičko mišljenje i postavljati pitanja: kako nastaje? Kako funkcionira? Što će se dogoditi ako?

Predstavom se dokazuje da napretkom tehnologije ona i dalje ostaje u funkciji covjeka jer ona, koliko god savršena bila nema mogucnost razmišljanja. Razum ima čovjek koji upravlja - a da bismo i dalje bili vrsta koja napreduje moramo sačuvati potrebu za propitkivanjem."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter