Login za korisnike

Ja Buka

Prvi autorski projekt Radovana Ruždjaka bavi se promišljanjem o odnosu čovjeka i tehnologije.

***

Sezona 2012/2013 ostat će zapamćena kao vjerojatno najsiromašnija u povijesti zagrebačog kazališta Trešnja. U njoj je to kazalište imalo tek jednu jedinu premijeru, i to nakon godinu dana pauze. Doduše, u istoj sezoni prve je izvedbe doživjela i Ja Buka, prvi autorski projekt Radovana Ruždjaka, no kazalište je iste najavilo kao pretpremijerne, dok je premijeru predvidjelo za rujan 2013!

Ja Buka je pak, kaže autor - nastala iz potrebe za promišljanjem kako funkcioniraju mehanizmi koje nas okružuju, i dosta samouvjereno negira mogućnost funkcioniranja umjetne inteligencije.

"U današnje vrijeme kada već trogodišnjaci koriste svu moguću tehniku (mobitele, računala, DVD uređaje, tablete), postavljamo si pitanje: mijenja li nas tehnika koja nepovratno i svakodnevno napreduje toliko da će nove generacije posve izgubiti potrebu za propitkivanjem i istraživanjem?

Ovom predstavom koja će metaforicki prikazivati i evoluciju čovjeka općenito i evoluciju svijesti današnjeg homo sapiensa poticat ćemo kritičko mišljenje i postavljati pitanja: kako nastaje? Kako funkcionira? Što će se dogoditi ako?

Predstavom se dokazuje da napretkom tehnologije ona i dalje ostaje u funkciji covjeka jer ona, koliko god savršena bila nema mogucnost razmišljanja. Razum ima čovjek koji upravlja - a da bismo i dalje bili vrsta koja napreduje moramo sačuvati potrebu za propitkivanjem."

autorski tim
Tea Matanovićkostimograf
Roman Bahatoblikovatelj svjetla
Aline Arlavi Šarkeziinspicijent
Daniel Biffeloblikovatelj zvuka
Radovan Ruždjakredatelj

izvođači
Matija Kačan
Petar Banda

Odgovori