Search
Close this search box.

Norma (os)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tragična opera u dva čina čiju ariju 'Casta diva' znaju i oni koju operu ne podnose, vraća se na domaće reprtoare, ovaj put zahvaljujući produkciji HNK Osijek.
autorski tim funkcija
Dejan Miladinovićredatelj
Dejan Miladinovićscenograf
Vincenzo Salvatore Carmelo Francesco Belliniskladatelj
Petra Blaškovićasistent redatelja
Damir Šenkkorepetitor
Ljubica Vuletićzborovođa
Igor Šimonjikoncertni majstor
Ioan Paunakoncertni majstor
Igor Valerikorepetitor
Jasmina Pacekscenograf
Ema Bellšaptač
Irena Budakinspicijent
Filip Pavišićdirigent

Norma je reprezentativni primjer belkantističke opere gdje naslovna uloga zahtijeva iznimne pjevačke sposobnosti i jedna je od najtežih sopranističkih opernih uloga uopće. Zato ne čudi podatak da je prema mnogim kritičarima najznačajnija Norma dvadesetog stoljeća legendarna Maria Callas.

Radnja se vrti oko tajne ljubavi druidske svećenice Norme i oca njene djece Pollionea, rimskog prokonzula koji ju napušta zbog mlade Adalgise. Osim što ju izjeda ljubomora, Norma se nalazi i u sukobu sa samom sobom jer voli neprijateljskog kolonizatora. Sprema se na ubojstvo njihove djece, ali na kraju ih ipak povjerava na odgoj Adalgisi. Kad se Pollione vraća po Adalgisu, Norma ga denuncira Druidima i proglašava se jednako krivom, te zajedno umiru...

Norma je na domaćim pozornicama posljednji put, uz priličan skandal, izvedena 2010. u zagrebačkom HNK, a u verziji identičnoj onoj koju je svojoj publici predstavilo Bremensko kazalište godinu dana ranije.

U HNK Osijek su pak režiju Norme povjerili su gostu iz Srbije, bivšem ravnatelju novosadske, beogradske i Opere Madlenianum- Dejanu Miladinoviću.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE