Login za korisnike

Bette i Boo u braku

O propasti braka iz naslova i kako se s time nose Bette, Boo i njihove obitelji, nešto više možete saznati u varaždinskom HNK u režiji Stevena Kenta.

***

Američki dramatičar Christopher Durang (1949) dobitnik je nagrada Obie i Tony za svoj rad, koji naginje teatru apsurda, a često piše o društveno relevantnim temama na istovremeno humorističan i kritički način. Motivi koji se provlače kroz njegova djela vezani su uz nasilje prema djeci, katolicizam, homoseksualnost i kulturu.

Osim kao dramatičar, radio je i kao glumac, a prvi je put bio zapažen  izvodeći cabaret Das Lusitania, koji je osmislio i izvodio zajedno s kolegicom sa studija Sigourney Weaver. Ta je predstava nastala kao predigra njegovoj jednočinki Titanic koja se izvodila na Off-off-Broadwayu, no bila je prekratka za samostalno izvođenje, pa je Durang zajedno s Weaver osmislio parodiju na radove Brechta i Weilla koju su igrali prije 'Titanica'.

'Titanic' je u međuvremenu zaboravljen, no 'Lusitania' je stekla kultni status, preselila na Broadway, a Durang i Weaver još uvijek povremeno izvode dijelove u dobrotvorne svrhe.

Brak Bette i Boo, iako jedan od njegovih ranijih radova (a najveću je popularnost uživao tijekom osamdesetih), spada među najpoznatije i najizvođenije tekstove dramatičara, a usput je, kako sam kaže, i jedini autobiografski tekst koji je napisao. Temelji se na braku njegovih roditelja i prvi je put izveden na New York Shakespeare Festivalu u režiji Jerryja Zaksa. U podjeli su bili tada nepoznati glumci, a danas Oscarom nagrađivane zvijezde Joan Allen, Olympia Dukakis i Mercedes Ruehl. Sam Durang zaigrao je ulogu Matta, sina kroz čije se oči promatra brak Bette i Booa. Predstava je dobila četiri Obie nagrade (za tekst, režiju, scenografiju i ansambl) te Dramatists Guild Hull Warriner Award.

Komad započinje vjenčanjem Bette i Booa, okruženih obiteljima, a kroz 33 scene na humorističan način prikazuje zajednički život koji nije baš tako idealan kako se na početku činilo. Osim bračnih problema, otkriva se i bizarno ponašanje određenih članova obitelji, a u galeriji začudnih likova našao se i svećenik koji izbjegava odgovore na pitanja tako pretvarajući se da je - komad mesa.

Priča prati Mattovo odrastanje kroz tri desetljeća i pokušaj da se nosi alkoholizmom, razvodom, ludilom i neizlječivom bolešću, a Bette i Boo svoj mir pronalaze tek na kraju komada kad Bette umire...

Kako sam dramatičar opisuje svoj komad, i što je o predstavi mislila njegova majka, koja je centralni lik, možete vidjeti u intervjuu koji slijedi.

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=4PBoZ0etHZI]

autorski tim
Matthew Hillasistent scenografa
Christopher Ferdinand Durangautor teksta
David Flatenscenograf
Steven Kentredatelj
Vinko Zgagaprevoditelj
Diana Kosec - Bourekkostimograf
Lada Kaštelandramaturg
Ksenija Krčarasistent redatelja

izvođači
Alma PricaAlma PricaBette Brennan
Barbara RoccoJoan Brennan, Bettina sestra
Franjo KuharBoo Hudlocke
Hana HegedušićJoan Brennan, Bettina sestra
Ivan GlowatzkyMatt
Marija KrpanMargaret Brennan, Bettina majka
Marinko PrgaOtac Donally / Doktor
Robert PlemićPaul Brennan, Bettin otac
Sunčana Zelenika KonjevićSoot Hudlocke, Booova majka
Željko MavrovićKarl Hudlocke, Booov otac

Odgovori