Naslovnica > PREDSTAVE > Crne maske

Crne maske

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Fantazmogorična opera Marija Kogoja, stožerno je djelo slovenske glazbe 20. stoljeća, a njezinom je premijerom otvorena i godina Maribora - Europske prijestolnice kulture 2012.

Inaoguralna predstava manifestacije Maribor - Europska prijestolnica kulture 2012. bila je upravo opera Črne maske ili Crne maske, skladatelja Marija Kogoja. No, iako je riječ o stožernoj, ako ne i jedinoj slovenskoj operi prve polovice 20. stoljeća, o Črnim maskama pisali smo vam ovdje svojevremeno ne zbog njihove verijednosti, već skandala koji su joj prethodili uključujući i navodno najveći traženi honorar za režiju u povijesti suvremene Slovenije - onaj od 70.000 eura, što ga je sebi bio namijenio predsjednik programskog savjeta EPK - Tomaž Pandur.

Na koncu je Pandur otišao s predsjedničkog mjesta u EPK, ali i ostao bez lukrativne režije, no Maske su rečenu manifestaciju ipak otvorile i to u režiji Janeza Burgera.

Posrijedi je djelo koje je život započelo kao drama Leonida Andrejeva, a što su je za svog ravnateljskog mandata na čelu ljubljanske Drame odlučili postaviti ravnatelj Pavel Golia i dramaturg Oton Župančič. Za tu su inscenaciju od tadašnjeg kućnog korepetitora Marija Kogoja naručili i scensku glazbu, no do uprizorenja nikad nije došlo. Kogoju se, međutim, drama u prijevodu Josipa Vidmara toliko svidjela da ju je odlučio pretvoriti u operu. Istu je skladao od 1924. do 1927., a praizvedena je 7. svibnja 1929. u ljubljanskoj Operi.

Zbog golemog opsega (samo partitura ima više od 800 stranica!) opera je postavljana još  samo dva puta - u Mariboru  1957. i 1990., prije no što je u novoj redakciji Uroša Lajovica dočekala ponovno uprizorenje u Ljubljani 2012.

Sadržaj je opere pak slijedeći:

Vojvoda Lorenzo priprema se ugostiti zamaskirane goste, u čiju je čast organizirao bal pod maskama, naručio orkestar, skladao glazbu, odabrao nafinije delicije, i naredio da se grad osvijetli tako da nigdje ne bude sjena. Kad mu sluge prestravljene najave dolazak maski Lorenzo ni ne sluti što slijedi... Uskoro će shvatiti da maske vide njegovu dušu i srce, da su zauzele cijeli grad, te da su se i njegovi najbliži pretvorili u maske...Čak se i njegova glazba pretvara u đavolji ples i u toj fantazmogoriji Lorenzo gubi razum. Tako počinje bitka između mraka i tame.

Ostarjeli Lorenzo potom se budi u knjižnici i čita požutjelu obiteljsku kroniku iz koje saznaje da je njegov pravi otac konjušar s kojim je njegova majka ljubovala dok mu je otac bio na križarskom pohodu... njegov cijeli svijet se ruši... U to se pojavljuje njegov dvojnik i u dvoboju ga - ubija.

Drugi dio radnje odvija se u gradu Lorenzove duše, a započinje u istoj onoj dvorani bala s početka u kojoj upravo traje bitka između crnih i crvenih maski. Odasvud nadire tama, a maske Lorenza optužuju za ubojstvo. Na trenutak se čini da se Lorenzo skamenio, a potom nestaje i posljednji tračak svjetla i sve proguta mrak.

Iz tog mraka sjećanja nadiru uspomene na stvarnu istinu o Lorenzovu životu, mane, odnose sa ženama i prijateljima... Svo ono licemjerje što je bilo skriveno pod maskama izlazi na vidjelo... Ecco je jedini koji shvaća što se s Lorenzom događa i odluči postati njegova vatra pročišćenja...

Na molbu donne Francesce svi su vrlo obzirni prema Lorenzu, uvjereni da je bolestan pa na njegovu opetovanu najavu da očekuje goste, ne bi li mu udovoljili, osvjetljuju grad... no Lorenzo ne prepoznaje svoje bližnje i prolazi kroz transformaciju na koncu koje će obznaniti dolazak Boga, dok će dvorac i grad progutati vatra...

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE