Kreket

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Princ koji je pretvoren u žabu, poznata bajka pretvorena u dramski tekst i sve to pretvoreno u predstavu Teatra EXIT i Scene Gorica.
autorski tim funkcija
Bebe Na Voleskladatelj
Milena Medvešekkostimograf
Tanja Lackoscenograf
Pavlica Bajsić Brazzoduroprevoditelj
Marino Frankolaoblikovatelj svjetla
Rene Medvešekredatelj
David Mametautor teksta

Der Froschkönig oder der eiserne Heinrich, doslovno Žablji kralj ili Željezni Heinrich narodna je bajka najpoznatija iz verzije Braće Grimm i tradicionalno se objavljuje kao prva u njihovim kolekcijama priča.

Bajka je doživjela brojne varijacije i prerade, no osnovna se piča uvijek svodi na isto - razmažena princeza sreće žapca koji se čarolijom pretvara u prekrasnog princa... većina suvremenih verzija kao 'okidač' zatu čaroliju navodi poljubac iako starije verzije, pa i ona braće Grimm umjesto poljupca navode trenutak u kojem Princeza žapca baci o zid...

Poznatog se predloška davne 1983. godine prihvatio slavni američki dramatičar David Mamet, i u svom poznatom stilu pretvorio ga u priču o osobnim ograničenjima i predrasudam.  Začaranome princu stalo je jedino do toga da se povrati u prijašnje stanje. Zašto ga je snašla žablja perspektiva, zbog čega se sudbina tako okrutno poigrala s njime, sve to mu nije na pameti sve dok mu predanost i poniznost sluge koji spremno žrtvuje život za prijateljstvo, ne otvore oči za drugu dimenziju života...

Polusatni dramski predložak u predstavu za publiku od 7 do 77 godina pretvara Rene Medvešek, a nastaje u korpodukciji Teatra EXIT i POU Velika Gorica.

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE