Naslovnica > PREDSTAVE > Tko je to izumio

Tko je to izumio

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Cepelin, kravata, termofor, daktiloskopija, brzinomjer, penkala, torpedo, padobran... Ako niste znali da su sve ovo hrvatski izumi, ovo je prava predstava za vas!

Teatar Tirena je kazalište za djecu i mlade čija je većina predstava edukativnog karaktera. Ovaj put su se u predstavi Tko je to izumio odlučili pozabaviti hrvatskim izumiteljima i njihovim izumima. izuma bez kojih svijet danas ne bi bio onakav kakav jest. Život nam je djelomično olakšan upravo zahvaljujući velikim izumima hrvatskih znanstvenika.

Kroz priču nas vode Ruđer i Slavoljuba koji uče za ispit u školi. Ruđer pokušava zainteresirati Slavoljubu za hrvatske izume, ali nju više zanimaju super junaci i borilačke vještine. No tko bi rekao da je gradiva tako mnogo! Cepelin se trebao zvati švarcoplan po Davidu Schwarzu koji ga je projektirao. Zahvaljujući Ivanu Vučetiću prvi je put u povijesti uz pomoć otiska prsta riješeno ubojstvo. Leonardo DaVinci je padobran samo crtao, a Faust Vrančić ga je izradio i njime skočio s tornja u Veneciji. Slavoljub Penkala nije zaslužan samo za mehaničku olovku nego i za cijeli niz drugih izuma. Velocimetar Josipa Belušića bio je preteća brzinomjera koji se danas nalazi u svim vozilima. Prva tvornica torpeda u svijetu nalazila se u Rijeci. Hoće li Slavoljuba uspjeti sve to naučiti ili se baš i neće proslaviti na testu...?

Tekst je napisala Nina Horvat a režiju potpisuje Frana Marija Vranković. Autorici i redateljici ovo nije prvi zajednički uradak – surađivale su i na komediji I živjeli su sretno...?, zajedno s kostimografkinjom Petrom Dančević. Glazbu je skladao Darko Horvat a plakat je osmislila i ilustrirala Lana Hudina, mlada dizajnerica poznata po seriji suvenira s crtežima hrvatskih izumitelja. Slavoljubu i Ruđera utjelovili su Sanja Milardović i Petar Cvirn. Predstava je nastala u suradnji s Tehničkim muzejem.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE