Search
Close this search box.

Škandal u na vuglu Vlaške i Koturaške

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Je li moguće da je proslava godišnjice mature katoličkih gimnazijalaca završila umorstvom sirote djevojke? I je li moguće da je to zaplet - komedije? Odgovore na ta pitanja daje predstava GH Histrion nastala prema predlošku francuskog komediografa Eugènea Labichea.
autorski tim funkcija
Eugène Martin Labicheautor predloška
Ivan Ivica Krajačautor teksta
Zoran Mužićredatelj

KomedijaL'Affaire de la rue de Lourcine  što ju je Eugène Labiche napisao 1857.u suradnji s Albertom Monnierom i , poslužila je kao predložak Ivici Krajaču za tekst naslovljen Škandal na vuglu Vlaše i Koturaške.

Francuski izvornik u središtu pažnje ima rentijera Lengluméa, i njegova prijatelja Mistinguea, a koji se bude u teškom mamurluku nakon pijane noći iz koje se sjećaju tek dviju stvari - jedan izgubljenog zelenog kišobrana, a drugi maramice s incijalima 'J.M.'. Za doručkom će pak Lengulmeaova supruga u novinama pročitati priču o ubojstvu nedužne djevojke koje se zbilo protekle noći, a o kojem policija otktiva tek da su pored tijela pronađeni rečeni kišobran i maramica. Budući se ne sjećaju događaja prethodne noći, Lenglumé i Mistingue postat će uvjereni kako su počinili zločin, a nakon niza dodatnih zapleta na vidjelo će izaći bizarna istina...

Rečenu priču Krajač je preselio iz Pariza u Zagreb koncem 19. stoljeća, u dom Deutsch-Mokritzkyjevih u Novoj Vesi, te začinio nizom songova, a sve ne bi li rezultat bila predstava u skladu s cabaretskom tradicijom koju GD Histrion pokušava oživjeti.

Redatelj je predstave Zoran Mužić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE