Login za korisnike

Škandal u na vuglu Vlaške i Koturaške

Je li moguće da je proslava godišnjice mature katoličkih gimnazijalaca završila umorstvom sirote djevojke? I je li moguće da je to zaplet – komedije? Odgovore na ta pitanja daje predstava GH Histrion nastala prema predlošku francuskog komediografa Eugènea Labichea.

***

KomedijaL'Affaire de la rue de Lourcine  što ju je Eugène Labiche napisao 1857.u suradnji s Albertom Monnierom i , poslužila je kao predložak Ivici Krajaču za tekst naslovljen Škandal na vuglu Vlaše i Koturaške.

Francuski izvornik u središtu pažnje ima rentijera Lengluméa, i njegova prijatelja Mistinguea, a koji se bude u teškom mamurluku nakon pijane noći iz koje se sjećaju tek dviju stvari - jedan izgubljenog zelenog kišobrana, a drugi maramice s incijalima 'J.M.'. Za doručkom će pak Lengulmeaova supruga u novinama pročitati priču o ubojstvu nedužne djevojke koje se zbilo protekle noći, a o kojem policija otktiva tek da su pored tijela pronađeni rečeni kišobran i maramica. Budući se ne sjećaju događaja prethodne noći, Lenglumé i Mistingue postat će uvjereni kako su počinili zločin, a nakon niza dodatnih zapleta na vidjelo će izaći bizarna istina...

Rečenu priču Krajač je preselio iz Pariza u Zagreb koncem 19. stoljeća, u dom Deutsch-Mokritzkyjevih u Novoj Vesi, te začinio nizom songova, a sve ne bi li rezultat bila predstava u skladu s cabaretskom tradicijom koju GD Histrion pokušava oživjeti.

Redatelj je predstave Zoran Mužić.


Odgovori