Naslovnica > PREDSTAVE > Jedan čovek, dvojica gazda

Jedan čovek, dvojica gazda

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Goldonijev klasik u novo je, suvremeno ruhu obukao dramatičar Richard Bean, a u svjetski hit pretvorila produkcija londonskog National theatrea. Isti tekst dospio je i na repertoar teatra u Kragujevcu, u kojem režiju potpisuje Nebojša Bradić.
autorski tim funkcija
Richard Beanautor teksta
Milivoje Štulovićscenograf
Jelena Janjatovićkostimograf
Dragoslav Tanaskovićskladatelj
Vera Obradovićsuradnik za scenski pokret
Nikola Stevovićinspicijent
Rada Jovanovićšaptač
Đorđe Krivokapićprevoditelj
Carlo Goldoniautor predloška
Nebojša Bradićredatelj

Komediju Il servitore di due padroni napisao je Carlo Goldoni (1707–1793) 1745. po obrascu commedije del arte, sa svim, za nju tipičnim likovima, kao što su Pantalone, Doktor, Kapetan, Ljubavnici, Brighella, sluge i, na kraju, Arlecchino.

Priča ide ovako: Truffaldino/Arlecchino sluga je Beatrice, koja je u Veneciju stigla preodjevena u muškarca i preuzevši ime svoga brata Federica Rasponija, ubijena u Torinu. Polakomivši se, Arlecchino odlučuje istodobno stupiti i u službu Florinda, Beatriceina ljubavnika, koji se (bez njezina znanja) sklonio upravo u Veneciju, bježeći pred optužbom da je upravo on ubio Federica. U toj dvostrukoj službi, Arlecchino je istodobno (po riječima samoga Goldonija) ‘glup i lukav’: pokreće niz nesporazuma, ali se istodobno vrlo vješto iz tih neprilika ‘vadi’; vrhunac je scena u Brighellinoj gostionici (u kojoj je, ne znajući jedno za drugo, odsjelo oboje zaljubljenika), kad i Florindo, i Beatrice istovremeno objeduju, a Arlecchino ih dvori, i to tako da jedan gospodar ne doznaje za drugog. Na kraju, travestije, naravno, nestaje, te u sretnom finalu (uobičajenom za Goldonija), oba para (pustolovni Beatrice – Florindo, i onaj sekundarni, domaći, venecijanski Clarice – Slivio) sklapaju, nakon mnogih peripetija, zasluženi brak.

Rečeni je predložak 2011. osuvremenio britanski dramatičar Richard Bean, preselivši radnju iz u Brighton 1963. Tako nastali tekst, naslovljen One Man, Two Guvnors premijerno je izveden u produkciji londonskog National Theatrea, a predstava se prometnula u instantni hit koji je već u travnju 2012. preseljen i na Broadway.

Upravo Beanov predložak za svoju je predstavu uzeo i Knjaževačko srpski teatar iz Kragujevca, povjerivši režiju Nebojši Bradiću.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE