Login za korisnike

Iz Kabula s ljubavlju tu

Opasna osveta nevjerojatnog čovjeka s drvenom glavom protiv povratka smaka svijeta na nemogući način ili kazalište kako va vidi domaći strip-maher – Dubravko Mataković

***

2007. godine Gradsko kazalište 'Joza Ivakić' iz Vinkovaca izazvalo je senzaciju odlukom da na repertoar stavi predstavu Iz Kabula s ljubavlju  po tekstu enfant terriblea domaće strip scene - Dubravka Matakovića. Predstava o čijem su se nastanku navodno vodili pet godina dugi pregovori na koncu je postala najveći hit vinkovačkog teatra, a njezinu je radnju sam autor prepričao ovako: “Jedan posve običan dan u životu starog Vinkovčanina sa sitnijim genetskim anomalijama- Glištuna Gmižića i njegove supruge Prcmilke Gmižić, rođene Učkur. Vrag dolazi po svoje… Čudo hrvatske naive… Misija UN-a… Komšija na steroidima…Kokoš zvana Žudnja…Paklenski plan i krvava osveta doktora Gajgera… Miroslav Krleža s dozvolom za ubijanje… Život na rasjelini dviju bazaltnih ploča… Akcija! Živci! Paranormalno! Sado-mazo! Gej! Neviđeni zalasci sunca ! Vječita borba između zla i gorega! Kulturološki jaz i tome slično! I to sve samo zato što smo Hrvati!

Pet godina kasnije, na dan za kad su zloguka proročanstva predskazivala kraj svijeta, vinkovački teatar odlučio je publici ponuditi priliku da vidi i nastavak urnebesne priče o Gmižićima, nazvan Iz Kabula s ljubavlju tu (Iz Kabula s ljubavlju 2) i podnaslovljen "Opasna osveta nevjerojatnog čovjeka s drvenom glavom protiv povratka smaka svijeta na nemogući način"

Tekst je i opet napisao sam Mataković, dok se režije prihvatio Dražen Ferenčina.


Odgovori

POVEZANE VIJESTI