Search
Close this search box.

Skakavci

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Međugeneracijski sukobi u disfunkcionalnim obiteljima tranzicijskog društva, a sve iz pera srpske dramatičarske zvijezde.
izvođači uloge
Barbara PrpićAlegra
Božidar BobanGospodin Simić
Branko Pjer MeničaninMaksim
Doris Šarić - KukuljicaDada
Krešimir MikićMilan
Maro MartinovićFredi
Nataša DorčićNadežda
Pero KvrgićGospodin Ignjatović
Rajko BundaloGospodin Jović
Urša RaukarŽana
Zdenka MarunčićGospođa Petrović

Najbolji suvremeni srpski izvozni proizvod, Biljana Srbljanović, ujedno je i prvi suvremeni srpski dramatičar koji je doživio premijeru u Zagrebu nakon Domovinskog rata. Naravno, ne računamo li 'Balkanskog špijuna' Dušana Jovanovića (u Kerempuhu), ali koji ionako već godinama spada u yugo-klasike.

Iako bi Srbljanović karijeru sigurno napravila u bilo kojim okolnostima, njezina iznimna politička angažiranost na srpskoj reformističkoj ljevici, te kozmopolitska biografija (rođena u Stockholmu, diplomirala u Beogradu, udala se u Parizu), svakako nije odmogla njezinoj pan-europskoj slavi.

1999. postala je prvi strani pisac koji je dobio nagradu Ernst Toller, a u sezoni 2005/2006. ugledni njemački časopis Theater heute proglasio je Biljanu Srbljanović najboljim inozemnim piscem upravo za dramu 'Skakavci' praizvedenu 26. travnja 2005. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, a u režiji Dejana Mijača.

'Skakavci' su kazališni život započeli pod radnim naslovom 'Moj otac igra loto', što je srpskim medijima dalo šlagvort da tekst unaprijed proglase prvom 'apolitičnim dramom' Biljane Srbljenović. Istina je, naravno, bila potpuno drugačija, a kako je u vrijeme beogradske praizvedbe Srbiju tresla loto-groznica zbog tjednima neizvučenog jack-pota, Srbljanović je odlučila promijeniti naslov komada u – 'Skakavci'.

Aluzija na biblijsku pošast, ali i Pekićeve 'Godine koje su pojeli skakavci', priča je o međugeneracijskom sukobu u tranzicijskim društvima, igrana do danas u 140 zemalja, ako je vjerovati webu Sterjinog pozorja.

Skakavci su na sličnom je tragu kao i prijašnji tekstovi, Biljane Srbljanović, a nastavljaju bavljenje disfunkcionalnim obiteljima, nesretnim okolnostima i pogrešnim odlukama, koje označavaju živote i dovode do raspada sustava. To raspadanje lica prati i teatarsko rasipanje/osipanje teksta iz čvrste dramaturgije u nešto prolazno i neuhvatljivo. Predložak pruža puno prostora za briljantne glumačke izvedbe, od kojih svakako treba izdvojiti nastup velikana Pere Kvrgića i Božidara Bobana, koje nakon mnogo godina možemo ponovno zajedno vidjeti na sceni.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE