Naslovnica > PREDSTAVE > Shocking Shopping

Shocking Shopping

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
"Trgovački centar nije samo sustav - on je civilizacija. Pasija. Usud.", kaže o svojoj Grumovom nagrađenoj drami njezin autor i redatelj, živući slovenski klasik Matjaž Zupančič.
autorski tim funkcija
Vanja Novakglazbeni suradnik
Tina Kosidramaturg
Jože Volklektor
Sebastjan Staričinstruktor za borilačkee vještine
Andrej Hajdinjakoblikovatelj svjetla
Sanja Jurca Avciscenograf
Matjaž Zupančičautor teksta
Matjaž Zupančičredatelj
Bjanka Adžić Ursulovkostimograf
izvođači uloge
Andrej MurencPodpredsjednik
Barbara MedveščekAdministratorka
Damjan M. TrbovcČovjek u hlačama
Renato JenčekJožef Kotnik
Tarek RashidFolker
Vojko BelšakPredsjednik

Slovenski pedagog, pisac i redatelj Matjaž Zupančič autor je desetak dramskih tekstova (Izganjalci hudičaSlastni mrličNemir,Ubijalci muhVladimirGoli pianistHodnikBolje tič v roki kot tat na strehiIgra s pariPadec Evrope), za koje je među inim dobio i pet najviši slovenskih državnih nagrada za dramo pismo - onih Grumovi, a posljednji njegov tekst nagrađen tim prestižnim priznanjem upravo Shocking Shopping iz 2011. godine.

Žiri nagrade tom je prigodom zapisao kako je "Shocking Shopping spretno napisana drama, koja mikrofizičkim primjerima progovara o globalnoj slici svijeta".

Sam autor, ujedno i redatelj praizvedbe o tekstu i predstavi kaže.

"Shocking Shopping govori o nasilju, kojeg generira prikrivena frustracija društva. U stvari sam želio napisati nešto što bi bilo brutalno konkreto i istovremeno potpuno apstraktno. Centar Shocking Shopping bliješti, no ima i svoju tamnu stranu: kad si jednom unutra više nema izlaza. Kad se pojave trupla, treba ih sakriti i počistiti, kako bi ljudi mogli nastaviti u miru šopingirati. Sloboda i izbor imaju svoju cijenu: kad provali nasilje, treba se držati trgovačkig kolica i gledati u stranu. Problem je  samo jedan, kad ti dođeš na red - nitko ti neće pomoći. Trgovački centar nije samo sustav - on je civilizacija. Pasija. Usud. "

A radnja je tog usuda, slijedeća:

Ništa ne sluteći, Jožef Kotnik zatekne se u trgovačkom centru Shocking Shopping, a u namjeri da kupi kruh i pola pileta. No, biva odabran kao pedesettisućiti kupac, pa se pred njim krene nizati ponuda brojnih pogodnosti, popusta, posebnih ponuda i spretnih marketinških poteza, članstva i formulara koji mu otvaraju pogled u zakulisni svijet trgovačkog centra. Tamo stvari postaju sve bizarnije i sve strašnije. Blješteća meka užitka kupovine pokazat će svoje mračno naličje koje će Kotnika odvući brutalnom kraju iz kojeg nema izlaza...

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter