Naslovnica > PREDSTAVE > Shocking Shopping

Shocking Shopping

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
"Trgovački centar nije samo sustav - on je civilizacija. Pasija. Usud.", kaže o svojoj Grumovom nagrađenoj drami njezin autor i redatelj, živući slovenski klasik Matjaž Zupančič.

Slovenski pedagog, pisac i redatelj Matjaž Zupančič autor je desetak dramskih tekstova (Izganjalci hudičaSlastni mrličNemir,Ubijalci muhVladimirGoli pianistHodnikBolje tič v roki kot tat na strehiIgra s pariPadec Evrope), za koje je među inim dobio i pet najviši slovenskih državnih nagrada za dramo pismo - onih Grumovi, a posljednji njegov tekst nagrađen tim prestižnim priznanjem upravo Shocking Shopping iz 2011. godine.

Žiri nagrade tom je prigodom zapisao kako je "Shocking Shopping spretno napisana drama, koja mikrofizičkim primjerima progovara o globalnoj slici svijeta".

Sam autor, ujedno i redatelj praizvedbe o tekstu i predstavi kaže.

"Shocking Shopping govori o nasilju, kojeg generira prikrivena frustracija društva. U stvari sam želio napisati nešto što bi bilo brutalno konkreto i istovremeno potpuno apstraktno. Centar Shocking Shopping bliješti, no ima i svoju tamnu stranu: kad si jednom unutra više nema izlaza. Kad se pojave trupla, treba ih sakriti i počistiti, kako bi ljudi mogli nastaviti u miru šopingirati. Sloboda i izbor imaju svoju cijenu: kad provali nasilje, treba se držati trgovačkig kolica i gledati u stranu. Problem je  samo jedan, kad ti dođeš na red - nitko ti neće pomoći. Trgovački centar nije samo sustav - on je civilizacija. Pasija. Usud. "

A radnja je tog usuda, slijedeća:

Ništa ne sluteći, Jožef Kotnik zatekne se u trgovačkom centru Shocking Shopping, a u namjeri da kupi kruh i pola pileta. No, biva odabran kao pedesettisućiti kupac, pa se pred njim krene nizati ponuda brojnih pogodnosti, popusta, posebnih ponuda i spretnih marketinških poteza, članstva i formulara koji mu otvaraju pogled u zakulisni svijet trgovačkog centra. Tamo stvari postaju sve bizarnije i sve strašnije. Blješteća meka užitka kupovine pokazat će svoje mračno naličje koje će Kotnika odvući brutalnom kraju iz kojeg nema izlaza...

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter