Search
Close this search box.

Diplomac

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Gospođa Robinson zavest će mladog Benjamina, koji bi joj mogao biti sin, da bi ovaj potom pobjegao s njezinom vlastitom kćerkom. Od romana preko filma do Komedijine pozornice, pod vodstvom Aide Bukvić, zavođenje će u klasi Sanje Marin diplomirati Ivan Magud.
autorski tim funkcija
Terry Johnsonautor adaptacije
Charles Webb autor predloška
Calder Willingham autor predloška
Buck Henry autor predloška
Zinka Kiseljakprevoditelj
Zinka Kiseljakdramaturg
Bojan Valentićkoreograf
Mirjana Zagoreckostimograf
Ivo Knezovićscenograf
Aida Bukvićredatelj
izvođači uloge
Ana (Kraljević) MagudElaine Robinson
Davor SvedružićGospodin Robinson
Dražen BratulićRecepcioner / Svećenik / Psihijatar
Ivan MagudBenjamin Braddock
Ivica ZadroTata, gospodin Braddock
Sanja MarinGospođa Robinson
Vanja Ćirić Mama, gospođa Braddock

Kad je Charles Webb 1963. godine, gotovo odmah nakon što je diplomirao, u baru na bazenu Pasadena Huntington Hotela krenuo pisati roman The Graduate djelomično utemeljen na njegovoj vlastitoj aferi s jednom od uglednih (a udanih i  od njega značajno starijih)  sugrađanki, a koja se zbivala u tom istom hotelu, sasvim sigurno nije mogao predvidjeti da će gospođa Robinson postati gotovo pa oće mjesto popularne kulture.

Roman je, međutim, pogodio duh vremena i postao instantni hit, da bi 1967. fenomen postao i globalan, kad  su roman za film u režiji Mikea Nicholsa adaptirali  Buck Henry i Calder Willingham. Priča je to o Benjaminu Braddocku (kojeg je igrao Dustin Hoffman),diplomcu koji ne zna što bi sa sobom i kojeg zavodi starija gospođa Robinson (Anne Bancroft), no on se na koncu ipak zaljubljuje u njezinu kći (Katharine Ross).

Svo troje ključnih glumaca za svoje je kreacije bilo nominirano za Oscara, a sam film bio je još nominiran i u kategorijama najbolje kamere, najboljeg adaptiranog scenarija i najboljeg filma, ali je jedinu nagradu - onu za najboljeg redatelja - osvojio Mike Nichols.

Posebna je pak priča ona o soundtracku filma što ga je potpisao folk rock dvojac  Simon & Garfunkel. Originalno, redatelj Nichols planirao je koristiti njihove postojeće skladbe, ali se tijekom montaže predomislio i naručio - nove. Simon i Garfunkel napisalu su ih tri, a premda ih je Nichols preklinjao, zbog neprestanog turiranja - više od toga nisu stigli. Tome uprkos, na valu popularnosti songa Mrs. Robinson, soundtrack je zaposjeo top-liste te 1968.  svrgnuvši s broja jedan čak i čuveni White Album kultnih The Beatles.

2000. godine kombinirajući izvorni romani scenarij za film, kazališnu adaptaciju Diplomca potpisao je Terry Johnson, višestrukim Tony i Olivier nagradama ovjenčani britanski pisac i redatelj.

Praizvedba predstave, koja uključuje i niz scena kojih nema u filmu, zbila se u Londonu, a u glavnim su ulogama nastupali Kathleen Turner, Matthew Rhys i Kelly Reilly. Turner je svoju West End ulogu dvije godine kasnije reprizirala i na Broadwayu, gdje su joj partneri bili  Jason Biggs Alicia Silverstone, dok su je pak u ulozi fatalne gospođe na West Endu mijenjale Jerry Hall (ne baš najuspješnije) i Anne Archer (iznimno uspješno). Osim njih, u istoj su se ulozi u različitim produkcijama okušale još i  Lorraine BraccoAmanda DonohoeMorgan FairchildVera Fischer i Linda Gray.

U prvoj hrvatskoj produkciji istog naslova, a koji za glumicu u ulozi gđe Robinson uključuje i jednu scenu skidanja do gola, okušat će se Sanja Marin, a partneri će joj, među inima, biti Ivan Magud Ana Kraljević. Predstavu Komediji režira - Aida Bukvić.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE