Naslovnica > MEDIATEKA > AUDIOTEKA > Sokratova obrana

Sokratova obrana

"Zaključio sam tako, u malo vremena, da kod pjesnika kao i kod glumaca, ono što oni pjevaju i govore nije plod njihove mudrosti, nego nekakvog prirodnog dara i nadahnuća, kao što je to slučaj kod proroka i vračeva. I oni doduše kažu mnoge lijepe i mudre stvari, ali od onoga što kažu ne razumiju ništa."
Share on facebook
Share on twitter

Platonova Obrana Sokratova, a koju bismo u režiji Tomija Janežiča, sa Alenom Liverićem u glavnoj ulozi trebali gledati ovog ljeta u Dubrovniku, jedini je nedijaloški Platonov spis.

Mnogi stručnjaci smatraju ga najstrijim Platonovim djelom, a u njemu autor (kako navodi izdavač tog djela u Hrvatskoj, Matica hrvatska): “filozofski i književno oblikuje Sokratovu obranu pred atenskim sucima, idealizirajući Sokratov lik kao filozofski i etički upućena čovjeka i karakterno ispravna pojedinca naspram neuka i kvarna mnoštva atenskoga društva i njegova sistema. Premda je Sokrat tužen da ne vjeruje u bogove u koje vjeruje država te da kvari mladež, kao stvarni razlozi pokretanja suđenja u historiografiji se navode Sokratova porazna kritika atenske demokracije i njezina izbornoga sistema te društvena i politička kriza koja je Atenu snašla nakon poraza u Peloponeskome ratu. Stoga se Platonov spis tumači ponajprije kao uspjela umjetnička nadogradnja stvarnim činjenicama, a manje kao povijesni izvor.

Donosimo vam  integralnu snimku obrane u izvedbi Ljube Tadića, te režiji i obradi dr Branivoja Đorđevića, nastalu 1976. godine.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI