Login za korisnike

Vitez od pola

Može li se dobro i zlo u čovjeku raspodijeliti na dvije pravilne polovice? Živi dokaz je vitez Medardo di Terralba…

***

'Vitez od pola', igrano-lutkarska predstava, nastala je prema motivima istoimene pripovijetke Itala Calvina, a dramatizirao ju je Ivor Martinić. Italo Calvino (1923 -1985) poznati je talijanski pisac i novinar, jedan od najistaknutijih postmodernističkih autora, čiji roman 'Ako jedne zimske noći putnik' ima kultni status i poveću sljedbu među teoretičarima književnosti.

Priča je sljedeća: vitez Medardo di Terralba pridružio se kršćanskoj vojsci u borbi protiv Turaka, no već je prvi dan nastradao – topovska ga je kugla podijelila napola. Međutim, uz intervenciju liječnika, uspjeli su ga spasiti, tj. ‘zašiti’ natrag, no vitez je ipak ostao podijeljen na dvije polovice – od kojih je jedna utjelovljenje zla, a druga utjelovljenje dobra. Što se dogodi kad se obje polovice ličnosti po povratku kući istovremeno zaljube u mladu pastiricu  Pamelu, kojoj se ne sviđa ni jedan od njih, saznati možete u Dječjem kazalištu Dubrava, u režiji Ivana Plazibata.

Predstavi je cilj, kako kažu autori, 'osvjestiti pogubnost svakog djelovanja zatvorenog u samozadovoljenje dobrom ili zlom i slijepog za širu društvenu okolinu’. Namijenjenjena je djeci od 6-11 godina.

autorski tim
Italo Calvinoautor predloška
Zlatica Blanušaoblikovatelj kapa
Vinka Krnićlutke
Ivan Plazibatredatelj
Katarina Radošević Galićkostimograf
Ivor Martinićautor teksta
Igor Pauškascenograf
TBFskladatelj

izvođači
Dino ŠkareStražar 1 / Političar 2 / Gubavac 2 / Hugenot 1
Ivana KrizmanićPamela / Stražar 2 / Gubavac 3
Mitja SmiljanićŠtitonoša / Političar 1 / Gubavac 1 / Hugenot 2
Sven JakirVitez

Odgovori