Naslovnica > PREDSTAVE > Vitez od pola

Vitez od pola

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Može li se dobro i zlo u čovjeku raspodijeliti na dvije pravilne polovice? Živi dokaz je vitez Medardo di Terralba...
autorski tim funkcija
Italo Calvinoautor predloška
Zlatica Blanušaoblikovatelj kapa
Vinka Krnićlutke
Ivan Plazibatredatelj
Katarina Radošević Galićkostimograf
Ivor Martinićautor teksta
Igor Pauškascenograf
TBFskladatelj
izvođači uloge
Dino ŠkareStražar 1 / Političar 2 / Gubavac 2 / Hugenot 1
Ivana KrizmanićPamela / Stražar 2 / Gubavac 3
Mitja SmiljanićŠtitonoša / Političar 1 / Gubavac 1 / Hugenot 2
Sven JakirVitez

'Vitez od pola', igrano-lutkarska predstava, nastala je prema motivima istoimene pripovijetke Itala Calvina, a dramatizirao ju je Ivor Martinić. Italo Calvino (1923 -1985) poznati je talijanski pisac i novinar, jedan od najistaknutijih postmodernističkih autora, čiji roman 'Ako jedne zimske noći putnik' ima kultni status i poveću sljedbu među teoretičarima književnosti.

Priča je sljedeća: vitez Medardo di Terralba pridružio se kršćanskoj vojsci u borbi protiv Turaka, no već je prvi dan nastradao – topovska ga je kugla podijelila napola. Međutim, uz intervenciju liječnika, uspjeli su ga spasiti, tj. ‘zašiti’ natrag, no vitez je ipak ostao podijeljen na dvije polovice – od kojih je jedna utjelovljenje zla, a druga utjelovljenje dobra. Što se dogodi kad se obje polovice ličnosti po povratku kući istovremeno zaljube u mladu pastiricu  Pamelu, kojoj se ne sviđa ni jedan od njih, saznati možete u Dječjem kazalištu Dubrava, u režiji Ivana Plazibata.

Predstavi je cilj, kako kažu autori, 'osvjestiti pogubnost svakog djelovanja zatvorenog u samozadovoljenje dobrom ili zlom i slijepog za širu društvenu okolinu’. Namijenjenjena je djeci od 6-11 godina.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter