Naslovnica > PREDSTAVE > Pasegiada Istriana / Istrijanski špaš

Pasegiada Istriana / Istrijanski špaš

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Scenski kolaž nastao temeljem proze i poezije autora pripadnika talijanske manjine, a koji je referenca na 14 godina stari TRAFIK-ov ambientalni projekt.
autorski tim funkcija
Boris Popovglazbeni savjetnik
Anita Forlaniautor teksta
Adelia Biasiolautor teksta
Ester Barlessiautor teksta
Claudio Ugussiautor teksta
Nelida Milaniautor teksta
Giuseppina Martinuzziautor teksta
Maurizio Tremulautor teksta
Isabella Flegoautor teksta
Vlada Acquavitaautor teksta
Ugo Vesselizzaautor teksta
Marianna Jelicich Buicautor teksta
Mauro Sambiautor teksta
Alessandro Salviautor teksta
Roberto Dobranautor teksta
Carla Rottaautor teksta
Aljoša Curavićautor teksta
Marco Apollonioautor teksta
Roberta Dubacautor teksta
Mario Schiavatoautor teksta
Pino Traniautor teksta
Sintia Lacmanšaptač
Lili Švrljugainspicijent
Giacomo Scottiautor teksta
Martino Šesnićautor videa
Martino Šesnićoblikovatelj svjetla
Dario Marušićskladatelj
Žak Valentakoreograf
Laura Marchigautor izbora tekstova
Laura Marchigredatelj

Passegiada istriana, Istarska šetnja ili u prijevodu na arhaični dijalekt Istrijanski špaš izvorno je bio ambijentalni projekt što ga je za manifestaciju ExTempore u Grožnjanu 1999. godine, u suradnji sa kolektivom TRAFIK, po vlastitoj poeziji osmislila današnja ravnateljica Talijanske drame HNK Rijeka, Laura Marchig.

Četrnaest godina kasnije, možda i potaknuta drastičnim proračunskim smanjenjima, isti je projekt odlučila oživjeti kao scenski kolaž Talijanske drame, no kao predložak je umjesto vlastite poezije odabrala prozu i poezija autora pripadnika talijanske manjine.

"Predstava koju sada radimo referenca je na taj »site specific«, ali nema moje poezije. Nastavljamo šetnju Istrom, vraćajući se istarskom ambijentu i njegovu mikrokozmosu. Dosta širok izbor poetskih i proznih tekstova autora talijanske manjine pokazuje izuzetno bogatstvo te književnosti. Odabrani tekstovi su na standardnom talijanskom jeziku, ali ih tretiramo kao da su na dijalektu. 

 U našoj šetnji istarskim »književnim cestama« izlazimo iz Istre i iznova ulazimo u nju. Pokazujemo sociološko-političku uvjetovanost tih odlazaka – od egzodusa u prošlosti do današnjeg iskustva odlaska mladih ljudi iz Istre u Italiju ili negdje drugdje. Kroz tekstove izabranih autora evociramo pojedine epizode i trenutke iz povijesti, među kojima su i oni manje poznati i prešućivani. Korištenjem nekih tradicijskih elemenata pokazujemo povezanost sa zemljom, prirodom, morem... 

U tom vremenskom i fizičkom putovanju kroz Istru dolazimo do današnjih dana, gdje na primjer imamo motiv sakupljačice boca. Bavimo se našim mikrokozmosom da bismo na kraju prikazali da smo dio globalnoga svijeta, gdje svjedočimo raspadanju vrijednosti.

 U predstavi su zastupljene različite izvedbene forme, a kreće se u rasponu od lirske pjesme do stand up komedije", kaže Marchig.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter