Login za korisnike

Galeb (ZKM)

Polovica tandema Rajković – Jelčić, potpisat će samostalno režiju neke predstave po prvi put od 1998. godine. Znakovito je, stoga, da je za njezin predložak odabrao Čehovljevu dramu o ljubavi i kazalištu.

***

Nakon višegodišnjeg rada u tandemu s Natašom Rajković i dvije predstave koje su zajedno napravili u ZKM (Izlog i S druge strane), Bobo Jelčić u istom teatru po prvi put predstavu radi - samostalno.

Znakovito je pri tom, da je za predložak tog 'izleta u nepoznato', odabrao Čehovljevu dramu Galeb, a koja uz ino, puno govori i  o - kazalištu.

Čuvena Čehovljava drama u četiri čini bavi se poznatom glumicom Arkadinom koja sa ljubavnikom Trigorinom dolazi na imanje svoga bolesnoga brata SorinaTrepljov, sin Arkadine odlučuje postaviti predstavu, u nadi da pronađe novi teatarski oblik, koji pomalo podsjeća na simbolizam, zbunjuje Arkadinu koja očigledno nema razumijevanja za pokušaje svoga sina.

U predstavi glumi Nina, mlada djevojka sa susjednog imanja kojoj se Trepljov pokušava svidjeti, pa joj jednom prilikom poklanja i usmrćenog galeba, kojeg je sam upucao, no Nina ostaje zgrožena. Ninu, ipak, opčini Trigorin, koji ispriča kako postoje paralele u odnosu života mlade djevojke poput nje i usmrćenog galeba kojeg joj je Trepljov poklonio, za kojeg se saznaje da je pokušao ubojstvo, no metak mu je samo okrznuo glavu.

Iako se Arkadina želi vratiti u Moskvu, Trigorin je moli da ostanu još malo, no ona ga na kraju uspijeva nagovoriti. Nina i Trigorin se zadnji put prije njegovog odlaska sastaju, ona mu poručuje kako je odlučila postati glumica i dogovaraju se kako će se sastati u Moskvi.

Zadnji čin događa se dvije godine kasnije. Trigorin i Nina imali su dijete zajedno, no ono je umrlo, a Trigorin se vratio Arkadini. Nina je putovala okolo s drugorazrednom glumačkom skupinom, i sada dolazi Trepljovom da bi mu sve to ispričala. Drama završava tragično, saznaje se vijest da se Trepljov ustrijelio…

 

autorski tim
Bobo Jelčićredatelj
Anton Pavlovič Čehovautor teksta

izvođači
Branko Pjer MeničaninSemjon Semjonović Medvedenko
Goran BogdanJevgenij Aleksejević Dorn
Jadranka ĐokićNina Mihajlovna Zarečna
Katarina Bistrović - DarvašMaša
Krešimir MikićKonstantin Gavrilovič Trepljov
Ksenija MarinkovićIrina Nikolajevna Arkadina
Nataša DorčićPolina Andrejevna
Sreten MokrovićBoris Aleksejevič Trigorin

Odgovori